Цар Калоян приема 20 бежанци от Сирия

  • 26 септември 2013, 17:01
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 52a5a47b0a0a7

20 сирийски бежанци ще бъдат настанени в Цар Калоян. На разгорещено заседание на местния парламент мнозинство, формирано с гласовете на ДПС и БСП, реши затворената преди години детска градина "Васил Левски" в града да бъде преоборудвана за нуждите на пристигащите у нас сирийци.


Общинарите подложиха на дискусия проблема след инспекция от страна на Агенцията за бежанци, която установи, че 840-те кв.м. застроена площ на бившата градина отговарят на условията за бежански лагер.


Остро против идеята се обяви лидерът на "Атака" в Цар Калоян Димчо Юнаков, който макар да не е в състава на местния парламент присъства на заседанието. Според него не е редно "най-малката и най-изстрадала община в България" да приема бежанци, защото това плаши местните хора и ще създаде проблеми в общността.


"Как ще се плаща за тяхното лечение, кой ще учи децата им, като никой в общината не знае арабски?Кой ще пази имотите на хората от посегателства, след като имаме само двама полицаи?" попита той. Според него предвидените от държавата 1 100 лева месечна издържка за бежанец ще взривят социалния мир в Цар Калоян, където повечето хора работят по програмите за временна заетост и не получават дори пълна минимална заплата.


След разгорещената полемика председателят на общинския съвет Рейфан Ашим поиска поименно гласуване. Против бяха тримата съветници от партията на Касим Дал, а представителите на ГЕРБ и Синята коалиция се въздържаха.