Царевец посреща туристи още на 1 януари

  • 31 декември 2020, 09:00
  • Default profile Автор Павел Стаменов
Medium panorama01  1

Крепостта Царевец ще приема туристи и през предстоящите почивни дни покрай настъпването на Нова година. Архитектурно-музейният резерват във Велико Търново по всяка вероятност е единственият обект, работещ без прекъсване през цялата година и това се е превърнало в традиция. На 31 декември Царевец ще е отворен до 13,00 ч., а на 1 януари 2021-а година портите ще бъдат отключен в 12,00 ч.

Първият турист за 2021-а година ще бъде посрещнат с изненада, а традицията продължава вече няколко години.

От 2 януари със стандартно зимно работно време, освен крепостта Царевец, ще работят също църквите „Свети Четиридесет мъченици“ и „Рождество Христово“ /Арбанаси/, Музей „Възраждане и Учредително събрание“, както и Мултимедийният посетителски център „Царевград Търнов“, известен със скулптурите на търновски царе и бележити българи. От 4 януари отварят още три обекта – Констанцалиевата къща в Арбанаси, Археологическият музей и Музей „Затвор“. Предвид противоепидемичните мерки, допускат се единствено индивидуални туристи, но не и организирани групи.

10 лева е цената за вход на Царевец и в средновековните храмове в Арбанаси. Учащи и хора на възраст над 60 години влизат срещу 5 лева. Въведени са и пакетни билети – 15 лева е пропускът за семейство с до три деца включително. 30 лева е индивидуалният билет за 10 музейни обекта, а същият, но за петчленно семейство е 40 лева. Цените са утвърдени с решение на Общинския съвет от 26 ноември.