Царевец става сцена за мистична музика

  • 02 септември 2015, 09:36
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 4f64c81c c054 88bc

Мистичната музика  на групите "Ирфан" (Irfan) и "Кайно Йесно Слонце" (Kayno Yesno Slonce) ще звучи на Царевец във Велико Търново на 20 септември 2015 г. Концертът, с начален час 19,00, ще е на сцената в двореца на българските царе на средновековната крепост. Събитието се организира от община Велико Търново и Общинска агенция по туризъм "Царевград Търнов" и е част от програмата за отбелязване на 830-годишнината от въстанието на болярите Петър и Асен и възобновяването на българската държавност.


"Ирфан" ще свирят в старата столица ден преди официалната промоция на новия им албум "The Eternal Return" във Франция.  Групата е създадена през 2001 г. като страничен проект на музиканти от формации като "Исихия", "Ом", "Kayno Yesno Slonce" и "Заратустра", но бързо се превръща в самостоятелен и обещаващ музикален екип. Само след 2 години френският музикален лейбъл "Prikosnovenie" издава първия им едноименен албум и ги категоризират като "Най-голямото откритие на 2004-а". Французите издават на световния музикален пазар два албума на групата, а американският лейбъл "Noir Records" ги промотира в САЩ.


Музиката на "Ирфан" е покана за едно мистично пътешествие във времето и отвъд него. Тя притежава свой оригинален образ и е повлияна от сакралните и фолклорни музикални традиции на България, Балканите, Персия, Кавказ, Близкия Изток,


Северна Африка, както и от музикалното и духовно наследство на средновековна и ренесансова Европа. Музикантите използват традиционни (български, балкански, ориенталски, персийски и индийски) и старинни европейски инструменти и вокални техники, понякога вплетени в деликатен, ембиънт електронен саунд. "Кайно Йесно Слонце" (Kayno Yesno Slonce) е българска етно-ембиънт формация, авторски проект на музиканта Веселин Митев, в който участва и Петър Делчев, и двамата – от група "Исихия". Музикантите черпят идеи основно от родопския фолклор, откъдето е заимствано и името и, и експериментират със смесването на български фолклор и атмосферична музика.


Още новини от Велико Търново и региона вижте ТУК.


Гласувайте в конкурса "Кмет на годината" ТУК.