Община Царево се намира в Югоизточна България и заема българската част на Приморска Странджа. Съставена е от 13 населени места.

Основният град - Царево, е сменял неколкократно името си - Василику (XII в.), Василикос (1352 г.), Василико (до 1934 г), Царево (до 1950 г.), Мичурин (до 1991 г.).

Общината е богата на паметници на културата - античните “Ахтополска стена” и Гръцко училище в гр.Ахтопол, църквите “Св.Успение Богородично”- гр.Царево, “Св.св. Кирил и Методий” в с. Кости, “Св. Пантелеймон” в с.Бродилово, останки от мегалитната култура на траките и др.

Eдинствено в полите на Странджа, в с. Българи, са запазени корените на уникални езически обичаи, слели се във времето с православните традиции - Нестинарските игри върху огън в чест на “Св. св. Константин и Елена”.

На територията на общината се намира най-старият резерват в страната “Силкосия”. Уникалната странджанска природа се опазва чрез защитената територия и най-големия природен парк в страната - “Странджа”, осем резервата и редица природни забележителности и защитени местности, като “Попови скали”, “Силистар”, “Устието на р. Велека”.

Всяка година в края на май в общината се провеждат празници на изкуствата, а през лятото - Дните на Нептун. По традиция през август се провежда Фестивалът на мановия мед. Рибеният фест е ново събитие в календара на общината, организира се в началото на месец септември.
 

ОФИЦИАЛЕН ПРАЗНИК:

6 декември (Никулден)

 

КОНТАКТИ

8260 Царево

ул. “Хан Аспарух” 36

Тел: 0590 55010

tsarevo@dir.bg

www.tzarevo.net