Цари Мали град - крепостта на хълма "Св. Спас"

  • 10 януари 2019, 11:02
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium %d0%a6%d0%b0%d1%80%d0%b8 %d0%9c%d0%b0%d0%bb%d0%b8 %d0%b3%d1%80%d0%b0%d0%b4

Реставрираната крепост Цари Мали град се намира край самоковското село Белчин.  Комплексът включва средновековната църква „Света Петка“, етнографския комплекс в село Белчин и 300 метра по-нагоре късноантичната крепост Цари Мали Град. 

Археолозите са установили, че изграждането на крепостта на хълма "Св. Спас" е започнало по време на управлението на император Валент (364-378 г.). Мястото на крепостта е избрано преднамерено и е съобразено с възможността за наблюдение на котловината и защита на нейната западна част. Селището възникнало около  минералните извори в подножието, рудните залежи с магнетитов пясък в целия район и стратегическото кръстовище на два антични пътя. Крепостта се намира в близост до древния военен, търговски и съобщителен път от Рим през Аквилея, Рагуза, Скупи, Пауталия, Германея, Филипопол, Константинопол, както и до трудно достъпния, но най-пряк път към Македония. 

На това място почти до ден днешен белчинци празнуват Спасовден, т.е. празникът Възнесение Христово. До 60-те г. на ХХ в. тук е имало оброчен кръст, поставен под вековен дъб.

Гласувайте за Конкурс "Кмет на месеца" за март на тема "Пазители на българския дух" ТУК!