Цените на имотите няма да растат стремглаво нагоре

  • 18 март 2019, 12:00
  • Default profile Автор Дарина Михалева
Medium %d0%a1%d0%bd%d0%b5%d0%b6%d0%b0%d0%bd%d0%b0 %d0%a1%d1%82%d0%be%d0%b9%d1%87%d0%b5%d0%b2%d0%b0

Снежана Стойчева е мениджър на сайта Imoti.net от 10 години. Завършила е „Българска филология“, има две специализации по „Маркетинг и реклама“ и по „Права на човека“ в САЩ. Има  богат медиен опит – била е радиожурналист, сценарист и режисьор на документални филми. Както и опит в сферата на маркетинг и рекламата на всички видове медии – радио, телевизия, списания и национални вестници. В навечерието на четвъртите годишни награди на Imoti.net разговаряме за тенденциите на пазара на имоти у нас. 

- Г-жо Стойчева, има ли балон в пазара на имоти в България? Каква е прогнозата ви за тази година – ще поевтинеят ли жилищата?

- Пазарът на имоти в началото на годината е спокоен и стабилен. Купувачите не купуват на всяка цена, а продавачите разбраха, че цените няма да вървят стремглаво нагоре. Има много фактори, които ми дават основание да мисля, че не може да се говори за балон на пазара на имоти. Първо, ръстът на сделките през миналата година не надхвърля 10%, това важи и за средностатистически цените. На следващо място, в новото строителство не се включиха масово случайни строители и не на последно място, съотношението средно възнаграждение и цена на квадратен метър е много далеч от „балонните“ показатели. Да, наемите се вдигнаха. Цените на някои имоти – също. Но това е постепенно и обективно предпоставено. 

Относно прогнозите за тази година, очаквам динамична 2019 година – с лек ръст при сделките и при цените. Към края на годината на пазара ще започнат да излизат доста имоти ново строителство и заедно с лекото повишаване на лихвите при ипотечното кредитиране, цените ще забавят своето темпо. Според мен следващата година ще е година на изчакването. Продавачите няма да са готови да свалят цените, а купувачите ще очакват много по-ниски цени, което предполага интересите им временно да се разминават.

- В кои градове се очаква поскъпване и с колко? Защо?

- Пловдив е градът, в който сделки и цени вървят нагоре. Причината най-вероятно е в темповете на икономическо развитие в региона, имам предвид „Тракия икономическа зона“, която задържа и привлича работници и специалисти, които купуват или наемат имоти. Можем да добавим и културните, и туристическите поводи в града, които привличат гости за краткосрочен наем. Тази година определено може да очакваме най-доброто в бизнеса с имоти да се случва в Пловдив.

- БНБ предупреди банките да внимават при отпускането на жилищни кредити. Финансовата и икономическата криза от последните години накара ли хората да са по-внимателни при покупката на имоти?

- Много се надявам да е така. Твърде голям е процентът на хората, които купуват жилище с ипотечен кредит и в това няма нищо лошо. Рискът при кредитирането е най-вече, когато сумата по кредит надхвърля 80% от стойността на купувания имот или когато гледаме прекалено оптимистично на бъдещите си доходи. Мисля, че днес и банките, и купувачите са по-предпазливи.

- Според много хора големите градове вече са презастроени, има квартали без инфраструктура. В кого е вината за това?   

- Вината е комплексна. Нито един град в България няма градоустройствен план. Строи се хаотично, без визия за района, за града. В някои квартали сградите се строят в прекалена близост една до друга, липсват паркоместа. За София все още има шанс в северната част при добро планиране на  строителството и пътната инфраструктура. Нужна е воля и перспективно мислене, защото това може да бъде един много хубав  столичен квартал на юг от Стара планина.

- Наградите на Imoti.net са единственият форум в България, на който се оценяват постиженията на агенциите за недвижими имоти и брокери. Защо е нужно това?

- Посредничеството при сделки с имоти е дейност, която все още не е регламентирана - няма закон, нито Регистър на брокерите, няма и изисквания към тези, които оперират с доста сериозни суми и с най-важното за българина – неговият дом. На пазара на недвижими имоти работят много компетентни, опитни брокери, но също така и немалко некоректни, случайно попаднали в този бизнес, хора. За потребителите е доста трудно да се ориентират сред тях. В повечето случаи потребителите тръгват от обявата за имот, който им харесва и не се интересуват кой е брокера, коя е агенцията. Ние от Imoti.net се опитваме да променим това чрез Годишните награди, чрез рубриките ни „Доверен брокер“ и „Експертите в бизнеса с имоти“. Във всяка обява посочваме „Препоръчана фирма“ и „Доверен брокер“, които използват добри практики, за да помогнем на потребителите да направят информиран избор.

- Доста хора изкарват прехраната си като брокери на имоти. Какви са вашите съвети към хората – как да изберат коректен брокер?

- В нашия сайт коректните брокери могат да бъдат отмерени в рубриката „Доверен брокер“. Другият вариант е да се избере от „Препоръчана фирма“ – в Imoti.net тази позиция се заема само, ако агенцията отговаря на определени изисквания.

На продавачите препоръчвам да сключат ексклузивен договор само с една агенция и да имат ясни изисквания за маркетирането на имота им. Ексклузивният договор ще гарантира много ползи за продавача, в това число и по-добра продажна цена. Винаги казвам: да предлагаш имота си сам и чрез още 5 агенции е много лоша стратегия.

Купувачите съветвам да поставят ясни критерии за имота, който търсят и да изискват срок за получаване на предложения, освен това да изрично да се договорят със своя брокер да им представя имоти, които се предлагат от други брокери. Това е необходимо, тъй като нерядко брокерите предпочитат да представят на своите клиенти само имоти, които се предлагат от тях или агенцията, в която работят с цел по-висок комисион.

Гласувайте за Конкурс "Кмет на месеца" за юни на тема "Летни фестивали" ТУК!