Церемония с пирони за знамето на ученици гвардейци в Смолян

  • 19 май 2018, 11:03
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium %d0%a1%d0%bc%d0%be%d0%bb%d1%8f%d0%bd1

Третият гвардейски отряд към ЕГ „Иван Вазов“ получи представителното си знаме на тържествена церемония в Смолян

Третият гвардейски отряд към ЕГ „Иван Вазов” получи представителното си знаме на тържествена церемония в Смолян. Той се реализира по инициатива на д-р Денислава Ангелова, която е председател на асоциация „Докосни дъгата”. През април т.г. тя запозна кметът Николай Мелемов с патриотичното и родолюбиво начинание.

Архиерейският наместник на Смолянска духовна околия архимандрит Висарион освети знамето на Третия гвардейски отряд. Директорът на ЕГ „Иван Вазов“ Надежда Горанова, кметът Мелемов, областният управител  Славов и бригаден генерал  Йорданов забиха пирони в дръжката на знамето, след което бригаден генерал Йорданов го връчи на гвардейците, които го предадоха на знаменосците от ученическия отряд с препоръката да го пазят чисто и неопетнено и те обещаха да направят това.

„Нашите млади гвардейци трябва да пазят и защитават своето знаме и ще намерят още една причина да учат повече, да бъдат достойни и честни хора и да останат в родината си. Това е ден на гордост на патриотично вдъхновение и на почит към историята“, посочи в словото си Горанова. Тя благодари на всички, които са застанали зад патриотичната идея и са ги подкрепили за създаването на гвардейския отряд към училището.

Връчването на представителното знаме на Трети ученически гвардейски отряд към ЕГ „Иван Вазов“ – Смолян е знаково за нашия град и за училището,  заяви по време на тържествената церемония Мелемов.

Той подчерта, че Смолян е третият град с ученически гвардейски отряд, което е признание и чест за всички, които подкрепят благородната идея. „Младите хората на нацията са най-голямото богатство и за нас е много важно да растете в среда, която възпитава в патриотизъм и всички ние да сме горди, че сме потомци на древен и славен народ. Убеден съм, че ще запазите знамето чисто и неопетнено“, каза кметът Мелемов на младите гвардейци. Той допълни от името на смолянската общественост, че всички жители на града са горди и съпричастни към делата на будните младежи и подчерта, че те винаги могат да разчитат на подкрепата на община Смолян.

Президентът Румен Радев изпрати поздравителен адрес на младите гвардейци. Бригаден генерал Борислав Сертов връчи официален плакет на Служба „Военна полиция“ на директора на училището. Той пожела на младите гвардейци да са горди, че са родопчани и носят в сърцето си непобедимия родопски дух, да са горди, че са българи и носейки гвардейската униформа, да са верни на родината и да са готови да й служат.

Д-р Ангелова благодари на кмета Мелемов и областният управител Недялко Славов за синхрона и пълното съдействие, което са оказали за създаването на Третия гвардейски отряд в Смолян.

Бригаден генерал Илко Йорданов, командир на Националната гвардейска част, връчи Плакета на Националната гвардейска част и обясни, че в средата му грее Александровската звезда, която е част от ордена „Свети Александър“, учреден от княз Александър Първи Батенберг през 1881 година, а от 1883 г и до днес тя се носи на гвардейския калпак и заедно с орловото перо е особен символ на гвардията. Той подари и картина, символизираща гвардейската униформа.

От името на вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов младите гвардейци, местната управа и всички, които обичат и милеят за българската армия и са помогнали за реализирането на този патриотичен акт също бяха поздравени. 

Празникът вчера завърши с химна на българската армия „Велик е нашият войник“ и шествие на представителите на Националната гвардейска част и ученическия гвардейски отряд от Смолян.