Церемонията по откриването на паметника на Христо Ботев в Каварна бе впечатляваща

  • 02 юни 2016, 14:44
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 57786714 49ef 029b

Днес по повод 140-ата годишнина от смъртта на Христо Ботев, в градския парк на град Каварна бе открит бюст–паметник на великия поет и революционер. На официалната церемония присъстваха кметът на Община Каварна Нина Ставрева и председателят на Общонародна фондация “Христо Ботев“ Боян Ботьов.


„В историята на България има много паметни дати, които ни карат да се гордеем, че сме българи. Днес е ден, изпълнен с чувство на гордост и преклонение пред подвига и саможертвата. Днес мълчаливо заставаме до паметниците на ония, които отдадоха живота си за свободата на България. Днес съкровено свеждаме глава пред звуците на онази Ботева изповед: „Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира!“. Днес България се прекланя пред героите си, те прозряха в утрешния ден и чрез себеотрицание, в името на своя идеал, стигнаха до върховната жертва, където смърт и безсмъртие си подават ръка!“, заяви в словото си при откриването на паметника кметът на Община Каварна Нина Ставрева.


Помолен за коментар от Kmeta.bg г-н Ботьов изрази огромната си признателност на организаторите на събитието за празника, който е станал в града. "Днес участвах на едно изключително мило тържество, заслугата за което изцяло принадлежи на г-жа Ставрева. Тя направи всичко възможно градът не само да се сдобие с паметник на един от великаните на нашето националноосвободително движение, но и да отпразнува подобаващо събитието", подчерта Ботьов. 


По думите му подобни паметници тепърва ще бъдат откривани и на други места в страната, сред които Русе, Варна, Велико Търново и Силистра.