Церовска откри изложба с личната колекция на Хенри ван дер Кроон

  • 22 януари 2019, 17:47
  • Default profile Автор Станислава Антова
Medium %d0%a6%d0%b5%d1%80%d0%be%d0%b2%d1%81%d0%ba%d0%b01

Кметът на Перник Вяра Церовска откри експозицията с част от личната колекция на покойния президент на Федерацията на европейските карнавални градове Хенри ван дер Кроон. В негова памет общината в миньорския град изработи и паметна плоча, която също е част от изложбата. Тя е от черен мрамор, а надписът върху нея гласи „В памет на големия приятел на Перник барон Хенри ван дер Кроон”

Карнавални шапки и сувенири са наредени в изложба в Регионалния исторически музей в Перник. Експонатите, които перничани и гостите на града ще могат да видят и във фестивалните дни, са част от личната колекция на покойния президент на Федерацията на европейските карнавални градове Хенри ван дер Кроон ,която приживе той подари на Перник. 

„Има личности и събития, които променят историята не само на един град, но и на един цял регион, такова събитие за нашия град е фестивалът Сурва. За проекта му са работили изключително много хора, за да бъде той толкова пъстър, завладяващ и магнетичен. Това са хора, които са и сега сред нас и с техния труд автентичният обичая влезе в нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО. Едно изключително авторитетно признание за Перник“. С тези думи кметът Вяра Церовска приветства авторите и гостите на изложбата в музея.

„Един от любимите герои на Перник, който внесе още повече колорит в нашия град и направи събитието със своето присъствие още по–живо , авторитетно и признато е Хенри ван Дер Кроон. С уважение към неговата личност ние изработихме тази паметна плоча , която ще бъде поставена на специално място. Хенри ван Дер Кроон безкрайно обичаше Перник и перничани , неслучайно в годините назад той е избран за почетен гражданин на Перник“, припомни кметът Вяра Церовска.

Дарението включва над 540 предмета и с решение на Общинския съвет е предоставено за съхранение на Регионалния исторически музей. Тази година то се експонира за първи път. Изложбата е под наслов „Да споделиш маскарада” , а сред експонатите са малтийски рицар - талисман на карнавала в Малта, униформите на адютантите на принца на карнавала в Амстердам, кукли, изобразяващи словенски маскарадни персонажи и др. Показан е и портрет на Кроон върху дърво, изработен в Словения, както и неговата фестивална шапка. 

На откриването на събитието присъства целият кметски екип, председателят на ОбС Иво Савов, областният управител Ирена Соколова, общински съветници и граждани.