Церовска поздрави социалните работници в Перник

  • 19 март 2019, 14:07
  • Default profile Автор Станислава Антова
Medium %d0%bf%d0%b5%d1%80%d0%bd%d0%b8%d0%ba 3

Кметът на Перник Вяра Церовска и зам.-кметът Йордан Павлов поздравиха служителите в Дирекция „Социални грижи“ по повод Световния ден на социалната работа. По време на разговора беше обсъдено развитието на социалните услуги и пазара на труда в общината. 

„Днес искам да изкажа истинско уважение към труда на хората от тази трудна професия. Всеки ден вие помагате на пострадали, болни, деца и самотни хора. Протегнатата от вас ръка изтрива отчаянието и дарява вяра и надежда. И знам, че ще продължите със същата енергия. Благодаря ви от името на всички перничани, защото знам колко сериозно и напрягащо е вашето ежедневие.Честит празник, бъдете живи и здрави“, каза кметът Вяра Церовска.

След това зам.-кметът Йордан Павлов запозна всички с предприетите действия в сферата на социалната политика. Той обяви, че през миналата година е започнало изграждане на социални жилища в кв. "Тева" с капацитет 100 души.

През тази година са очертани насоките за създаване на мрежа от услуги, които отговарят на нуждите и потребностите на населението. Те ще се реализират на територията на община Перник чрез осигуряване на финансиране по ОП „Региони в растеж“ , ОП „Развитие на човешките ресурси“ и Оперативна програма за храни и/или основно материално подпомагане. 

Ще се реализира и проектът „Подкрепа за деинституционализация на социалните услуги за възрастни и хора с увреждания" в Община Перник.

Община Перник продължава да гарантира устойчивост за осигуряването на топъл обяд за рискови групи, предоставяне на услугата „Приемна грижа“, услуги за ранно детско развитие и предоставяне  на  услугите в домашна среда „Личен асистент“, „Домашен помощник“ и „Социален асистент“.

Поздрави към социалните работници направиха и директорите на областната и общинската структура „Социални грижи“ Ивайла Касърова и Ани Кирилова. 

След това беше посетен Центърът за настаняване от семеен тип за деца и младежи с увреждания.