Чакаме по-малко туристи от Германия и Русия, Украйна с 50% ръст

  • 10 май 2019, 14:49
  • Default profile Автор Жулиета Цветкова
Medium 10 %d1%81%d0%b5%d0%b7%d0%be%d0%bd2

Сериозен спад на туристите от Германия и Русия, които са ключови пазари за България, прогнозира преди началото на летния сезон министър Николина Ангелкова. По думите й обаче той няма да надвиши 2%, тъй като отливът ще бъде почти изцяло компенсиран с ръст на гостите от други 6 страни. Сред тях рекордно увеличение от 50% бележат записванията от Украйна, повече от предишни години ще са и туристите от Великобритания, Израел, Чехия, Полша, Франция.

Във Варна министър Ангелкова заедно с министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков, областния управител Стоян Пасев и кмета Иван Портних проведе традиционната работна среща с представители на бранша за проверка на готовността за активното туристическо лято.

„Очаква ни предизвикателно лято, важно е всички държавни и местни институции, контролни органи и представители на бизнеса да работят в синхрон, за да гарантираме на българските и чуждестранните туристи услуга с много добро качество. Подготвяме редица инициативи заедно с представителите на местната власт и бизнеса и се надявам да успеем да запазим отличните резултати от миналия сезон“, заяви министър Ангелкова.

Сред новите инициативи на Министерството на туризма по Черноморието е „Денят за Вас“. Идеята е в един ден в периода от 15 юни до 8 септември всички музеи и други туристически обекти на територията на съответната община да бъдат с вход свободен. Очакванията са така да бъдат привлечени повече посетители към културно-историческите забележителности и атракциите.

Разработва се и специална програма за привличане на повече чартърни полети по механизъм, подобен на прилаганите от Гърция, Испания, Кипър и Хърватия. „Надявам се до месец докладът на международния консултант, с който работим, да бъде готов и да го предложим за обществено обсъждане. Това ще ни позволи да привлечем допълнително полети за летищата във Варна и Бургас“, каза министърът на туризма.