Чакат Карадайъ със знакова реч в Караманци

  • 04 май 2016, 14:15
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 54ee90b5 0c8c 4175

Важно послание се очаква да направи новият председател на ДПС Мустафа Карадайъ на 8 май в село Караманци, община Хасковски Минерални бани. Карадайъ е потвърдил участието си в честванията на „десетомайските събития", съобщи кметът на Минерални бани Мюмюн Искендер специално за Kmeta.bg.


„Демократичните промени в България започнаха от село Караманци и съпротивата на местното население против насилствената смяна на имената. На 10 май 1984 година в Караманци са арестувани 60 души след общоселско събрание в читалището. Шестима от тях по-късно са осъдени и изпратени в различни затвори за по 4-5 години. По-късно 130 от участниците в събранието минават през ситото на Държавна сигурност", припомниха местните хора. Близо 120 семейства от селото били насилствено изселени в Турция през май и юни 1989 г. по време на т.нар. „голяма екскурзия".


На събора, който води началото си от 1991 година, в местността „Кабаач" на 8 май се очакват около 3 000 души. Организатори на проявата са община Минерални бани, общинският съвет на ДПС и местният съвет на ДПС в село Караманци„Очаквам цялото новоизбрано ръководства наДПС, както и старото. ДПС ще покаже, че е по-единно и сплотено от всякога”, убеден е кметът Мюмюн Искендер


Празничната програма ще започне в 09,00 часа на 7-ми май с шахматен турнир. Победителите ще получат парични награди. Час по-късно ще бъде даден старт и на футболния турнир, победителят в който ще получи 60-килограмов коч. Всички останали отбори до 6-то място ще бъдат наградени с по едно агне. Вечерта от 19,00 часа в центъра на Караманци ще свири народен оркестър.


В неделя от 10,00 часа ще започне празничната фолклорна програма на ученически формации.


В 11.00 часа на 8-ми май се очаква речта на МустафаКарадайъ. В 13,00 часа започват големите народни борби. Победителят в тях ще получи 500-килограмово теле, а подгласниците му ще бъдат възнаградени с коч и агне. Ще бъдат раздадени още много парични награди на най-атрактивните участници, споделиха организаторите.


Още новини от Хасково и региона четете ТУК.