Чакат номинации за общинска награда в Павел баня

  • 22 август 2017, 09:01
  • Default profile Автор Цвети Василева
Medium %d0%92%d0%b5%d1%81%d0%b5%d0%bb%d0%b8%d0%bd %d0%a1%d1%82%d0%be%d1%8f%d0%bd%d0%be%d0%b2

До края на август в община Павел баня се събират номинации за общинската награда „Стефан Фурнаджиев”.  Литературната награда е за поезия и проза. Тя се присъжда  за шести път за принос в българската художествена словесност ежегодно по време на честване на годишнина от рождението на поета Стефан Фурнаджиев в началото на октомври.

 Наградата се присъжда за публикувана книга през предходната година или за цялостно творчество.

 Предложения  могат да правят културни институции, творчески сдружения и организации, специализирани издания за художествена литература, както и поканени от общината за целта физически и юридически лица.

  Носителят на наградата получава Грамота и парична сума в размер на 1000 лв., осигурена от община Павел баня.

  Литературната награда се съпътства от Конкурс на името на Стефан Фурнаджиев, който се обявява между авторите на община Павел баня за лирика и за проза - есе, разказ.

Първият носител на наградата през 2011 г. стана вече покойният казанлъшки писател и журналист Веселин Стоянов с романа си „Моделът и неговият художник”.

Стефан Михалев Фурнаджиев, български поет, е роден на 02.10.1935 г. в село Габарево, Казанлъшко. Завършва ВИНС в гр. Варна, където печата за пръв път стихове, забелязани от литературния критик Светозар Цонев. Работи като икономист в „Пътно управление” в Габрово, мелница „Република”, началник-ТРЗ в Консервна фабрика и АПК Казанлък, после се завръща в родното Габарево. Публикува в регионалния и национален печат. Носител на няколко престижни литературни отличия, както и на „Златен ланец” на вестник „Труд” (2002). Автор на стихосбирките „Високо бесило” (1992), „Паша за вълци” (1995), „Скок от високо” (2000), „Заклинание”, „Фамилно евангелие” (2004), „Ваденки от галактика” (2006), „Бащина дума” (2006). Член на Съюза на българските писатели и Общобългарски комитет „Васил Левски” и председател на учредения от него в Габарево местен комитет „Васил Левски”. Умира след тежко боледуване на 26.08. 2006 г. в село Габарево. Баща на поетесата Соня Фурнаджиева.