Чарли Чаплин: Ден без смях е пропилян ден

  • 16 април 2019, 07:42
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium %d1%87%d0%b0%d0%bf%d0%bb%d0%b8%d0%bd

Днес се навършват 130 години от рождението на Сър Чарлс Спенсър Чаплин или както е известен Чарли Чаплин. Неговите роли в нямото кино го превръщат в една от най-популярните фигури в историята на ранните холивудски филми. Най-знаменитият му и незабравим образ е на скитника Чарли. Можем да го определим още като забележителен режисьор, композитор и сценарист. Посветен е в званието рицар от Елизабет II през 1975 г., а височината му е била точно 165 см.

„Треска за злато“, „Светлините на града“, „Модерни времена“ и „Великият диктатор“ са едни от най-популярните му продукции, които са класирани сред най-добрите филми на всички времена. През 1999 г. Американският филмов институт поставя Чарли Чаплин на 10-то място в списъка на 100 най-големи звезди на киното за последните 100 години. Носител е на два почетни Оскара - през 1929 и 1972 г.

Легендарният комедиен актьор е роден на 16 април през 1889 година в Лондон. Баща му е алкохолик, а майка му има няколко престоя в приют за психично болни, но и двамата са били актьори. Чарли има трудно детство, като двамата с брат му са приемани в дом за сираци. Той напуска училище, за да пътува с група артисти и става комедиен актьор. Интересен е фактът, че започва да играе в театъра на 14-годишна възраст, а още не се е научил да чете. На 19 г. е един от най-популярните вариететни изпълнители в Англия.

Когато през 1910г. отива в САЩ със своята трупа, е забелязан от Кейстоун Студио – снимащи късометражни филми. В първия си такъв, Чаплин е във вид, познат на всички - с мустаци, бомбе, широки панталони и големи обувки, а в ръцете си държи бастун.

На 2 февруари 1914 година излиза дебютния му филм „Да заработваш прехраната си“, а на 4 май същата година е й режисьорският му дебют с филма „Застигнат от дъжда“, който е изключително успешен.

През 1918 се жени за пръв път за 16-годишната актриса Милдред Харис. Тя му ражда син, който умира три дни по-късно. След няколко години той заснема филма „Хлапето“ - един от първите, който прави опит за комбиниране на комедия и драма. Излиза на екран през януари 1921 г. с незабавен успех и до 1924 г. е гледан в над 50 държави.

През 1927г. се появяват филмите със звук, но Чаплин продължава да използва старата технология още десетилетие. През 1940 г. той заснема първия си звуков филм - „Великият диктатор“.

На 26 години подписва договор с „Мютюъл“, който възлиза на $670 000 годишно, което го прави един от най-добре платените хора в света. Високата заплата шокира обществеността и е широко дискутирана в пресата. Джон Р. Фройлер, президент на студиото, обяснява: „Можем да си позволим да плащаме на г-н Чаплин тази голяма сума годишно, защото обществеността иска Чаплин и ще му плати“.

След като става известен и значително забогатява, той все още продължава да живее в треторазрядна стая в хотел.

„Треска за злато“ струва почти 1 милион долара, а Чаплин чувства, че това е най-добрият филм, който е правил. Излиза през август 1925 г. и се превръща в един от най-скъпите филми. Комедията съдържа известни сцени, като скитникът, който яде обувките си и танца с хлебчетата.

Получава Оскар на първата церемония на Академията. Награден е за актьорско майсторство, режисура, продуцентство и сценарий за филма "Цирк".

В средата на 40-те години Чаплин е въвлечен в поредица от съдебни процеси, които заемат по-голямата част от времето му и значително повлияват на обществения му образ. Трудностите произтичат най-вече от любовната му афера с млада актриса на име Джоан Бери. Обвиняван е в симпатии към комунистите и влиза в черния списък на Холивуд, а женитбите и връзките му с много по-млади от него жени предизвикват скандали. След започналото разследване на ФБР Чаплин е принуден да напусне Съединените щати и да се установи в Швейцария.

Чарли Чаплин има многобройни връзки - четири брака и 11 деца. На 54-годишна възраст се жени за 18-годишната Уна О'Нийл, която му ражда осем деца. Последната му рожба идва на бял свят, когато актьора е на 73. С последната си жена остава до края на живота си. Умира през 1977 г. на 88 годишна възраст.

Ето и няколко цитата от легендарния актьор:

„Животът щеше да е прекрасен, ако хората просто можеха да те оставят на мира“

„Ден без смях е пропилян ден“

„Жените нямат недостатъци, те имат особености!“

"Нищо не е вечно в този порочен свят – дори проблемите"

"Трябва ти сила, само ако възнамеряваш да направиш нещо лошо. Във всички останали случаи любовта ти е напълно достатъчна"

"За да се смееш искрено, трябва да можеш да вземеш болката си и да поиграеш с нея"

"Провалът е важен. Изисква се кураж, за да се направиш на глупак"

"Истинският характер на човек си проличава, когато е пиян"

"Броят на глупостите, извършени по волята на разума, са много повече, отколкото тези, които са извършени от чиста глупост"

"Една жена може да направи милионер всеки мъж милиардер"

"Едно убийство прави човек престъпник, а милиони убийства — герой. Разликата е в мащабите"

"Смехът е лекарство за болката"