Челопеч стяга конни състезания

  • 21 март 2019, 14:33
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium %d0%a7%d0%b5%d0%bb%d0%be%d0%bf%d0%b5%d1%871

Със заглъхването на кукерските хлопатари в Челопеч общината подготвя „Тудурицата” или „Конският Великден“ - той носи дъха на идващата пролет. На 23.03.2019г. ще се проведе традиционното конно състезание, по случай „Тодоровден 2019“ в Челопеч от 10,00 часа в местността „Маята“, южно от селото.

Легендата разказва, че на този ден светецът конник Свети Тодор отива при слънцето и го моли да отвори портите на лятото, като най-важните ритуали на празника са свързани с конете. Сутринта стопанките месят погача, наречена на Свети Тодор, прекаждат я заедно с вино и ги раздават по къщите. От погачата се слага в зобта на конете, та да са здрави и плодовити.

И тази година състезанието ще се проведе в две дисциплини: кушия и надтегляне с тежък товар от коне с тегло от 500 до над 900 килограма, като се очакват, в състезанието, да вземат участие коневъди от цялата страна. В духа на старите българи, раждали и оцелявали на кон, и до днес в Община Челопеч се провеждат конни състезания, която се е утвърдила сред коневъдите като водещ организатор на кушии и надтегляния с тежковози.