Чепеларе празнува 24 май дигитално, с видеостена и без шествия

  • 22 май 2020, 20:14
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium chepelare green

За първа година Чепеларе ще отбележи утре своя двоен празник изцяло дигитално. Това решение взе управата на красивия родопски град. „Зеленото сърце” на България ще почете патронния си празник и Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост с послания от министри, народни представители, директори на просветни институции, видни чепеларци и приятели на града. Разбира се, своите поздрави ще отправят и деца от града и общината, които ще бъдат излъчвани на видеостена, разположена на площад „Олимпийски“ в центъра на града. „Тази година ще липсва традиционното шествие, живата музика и пълните улици и площад, но това е малка цена, когато залогът са здравето и живота на жителите и гостите на града“, заявиха от кметския екип.

Класическото честване на 24 май, който за Чепеларе е двоен празник, събира стотици хора на едно място за продължително време и спазването на дистанция и предпазни мерки би било трудно постижимо, ако не и невъзможно.

„Затова искаме да отбележим датата, която е двойно значима за нашия град, по начин, който да не създава предпоставки за връщане на заразата – с противодействие на която дотук се справяме много добре. Надяваме се нашата инициатива да бъде посрещната с разбиране, а защо не и харесана – това е нещо ново, което не е правено досега в България”, каза кметът Боран Хаджиев.

Освен че ще вървят  на видеостената в рамките на целия ден, видеоматериалите ще бъдат публикувани и в интернет. Това ще даде възможност на много чепеларци, пръснати из България и по цял свят, да бъдат с любимия си роден град в деня на неговия празник, макар и отдалече.