Червената църква до Перущица грейва със 121 прожектори и лампи

  • 25 март 2013, 10:41
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 52a13c9ece0a5

Червената църква до Перущица, един от най-забележителните раннохристиянски паметници в Югоизточна Европа, вече е готова да посрещне своите посетители. Това съобщи за медиите Иван Гушков, управител на строителната фирма, която обнови базиликата.


Проектът, чието задание е консервация и укрепване на съществуващите руини от църквата, път до нея, приемна сграда и паркинг за автомобили, вече е завършен. „Построихме буферен паркинг, от който туристите ще извървяват пеша 700 метра до храма по новоизграден път от бетонови павета. Наложи се да се правят доста подпорни стени и защитно съоръжение, защото пътят е до голям напоителен канал“, посочи част от етапите на строежа Иван Гушков. Понеже районът е вододайна зона е изградена и тройно защитена яма за отпадните води, което не е обичайна практика.


300 квадратни метра приемна сграда е построена до Червената църква. Тя е разделена на 8 изцяло климатизирани зали, в които ще има информационен център и охрана. Изграден е и водопровод, канализация, целият обект е с видеонаблюдение.


Църквата е укрепена като е свалена старата дървена подпираща конструкция и е поставена нова метална.


„Специално художествено осветление с 14  прожектори и 107 лампи ще привлича туристите и през нощта“, допълни той.


Червената църква край Перущица е ранносредновековна, ранновизантийска базилика, изградена в края на V или началото на VI век с внушителни външни размери  – 32/26 м. Централният план и заоблените форми предполагат, че по-скоро се отнася за мартирий. Основната постройка с форма на четирилистник, покрит с купол, е обградена от три страни от различни добавени елементи. Благодарение на запазените елементи може да се изгради приблизителна идея за общия вид на сградата. Куполът с диаметър 8 м се е издигал на височина около 27 м.