Червената църква е магическо място по пътя към Белоградчик

  • 28 ноември 2015, 13:33
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 591938ee ac65 1c98

През последните години общината в Белоградчик прибави нови обекти към вече известните си  забележителности, разказва кметът Борис Николов. В града на туристите вече се показват не само уникалните скали и историческата крепост, но и два музея – исторически и природонаучен, който е единствен в Северозападна България, художествената галерия, астрономическата обсерватория и храма „Свети Георги”. Особено място сред новите забележителности заема т.н. червена църква. Тя се намира на 6 км от града, близо до село Боровица, което е разположено на пътя София – Белоградчик. Засега тя се посещава от индивидуални туристи, които знаят за нея и искат да я видят.


Пръв през 2012 година проф. Божидар Димитров съобщава за уникалната църква, построена в подножието на червената скала, наричана „Боров камък”. Изградена е от камък с цвета на скалата. Вероятно е  бил изваден от скала със същия цвят. Заради това е наречена „Червената”. Строена е през 1866 година от жителите на село Боровица. Тогава то се е намирало на същото място – под величавата скала „Боров камък”. Била е действащ храм, до него се оформило и гробище. Но в началото на миналия век жителите на селото напускат затънтеното място и слизат 2 км надолу към ниското. Там около двете страни на пътя София – Белоградчик строят новите си къщи, училище. Но храм не построяват – продължават да посещават червената църква. На същото място до днес е и гробището им. И като преди до него от селото води каменист път, дълъг 2 км. До църквата са запазени  и основите на училище и на няколко къщи.След дълги години забрава заради пустото вече място местните жители отново се сетиха за него. Видинската митрополия обяви мястото за манастир, какъвто е имало някога. Игумен на старата света обител е архимандрит Антим, протосингел на видинския митрополит Дометиан. Червената църква е много интересна, тъй като е построена на божествено, магическо място, твърди отец Антим. В нея божието присъствие се чувства по-осезателно, а молитвите биват чути от Господа. Красивото място прилича много на манастири в Гърция, построени върху метеорити, които се много посещавани от местни и чуждестранни туристи.


През 2012 година общината в Белоградчик включи  църквата в   туристически маршрут заедно с прочутите скали  и историческата крепост „Калето”.


Видинската митрополия  започна възстановяване на храма и на манастира. Те отново носят старото си име „Света Троица”. Като финансов министър Симеон Дянков посети църквата и обеща средства за изграждане на асфалтов път от селото до нея. Пътят обаче още не е изграден. Общината в Белоградчик, чиито е този път, има проект, за който търси финансиране чрез програмите за трансгранично сътрудничество. Манастирът има ток и вода, благодарение на патриоти от партия „Атака”. Те са дарили агрегат и са финансирали сондиране за вода. Благодарение на това днес в манастира има живот – в него живеят двамата монаси Нифонт и Спиридон. Те са и водачи на посетителите, които искат да видят и научат нещо повече за червения храм.


Църквата притежава три ценни икони, дарени и от предишния патриарх Максим малко преди неговата кончина. Били са му подарени от патриарха на Румъния Даниел, грузинския патриарх Илия Втори и от българския президент Росен Плевнелиев за последния му рожден ден. На една от тях е изобразена Дева Мария с младенеца, а на останалите две – Исус Христос. Иконата на божията майка е позлатена.