Червената църква лежи върху метеорит

  • 03 юли 2017, 18:24
  • Default profile Автор Цвета Иванова
Medium %d0%a7%d0%b5%d1%80%d0%b2%d0%b5%d0%bd%d0%b0%d1%82%d0%b0 %d1%86%d1%8a%d1%80%d0%ba%d0%b2%d0%b0

Само на 6 км преди Белоградчик, по пътя от София, се намира уникален духовен обект – Червената църква. Отклонението към нея започва при село Боровица, а пътят до нея е само 2 км. Не е асфалтиран, но през лятото може да се стигне с автомобил.

Църквата е действаща, макар наоколо да няма селище. Имало е до Освобождението, когато местните се преместили в равното по пътя към Белоградчик. На новото място си построили училище, но храм – не. Продължавали да се черкуват в стария на изоставеното място. И до днес до този храм се намира селското гробище.

Църквата е изградена през 1866 година. Уникална е с градежа си, защото е издигната с камъни от намиращата се наблизо червена скала „Боров камък”. Майстори каменоделци умело са превърнали късовете скала в дялани камъни, с които изградили храма от основите до покрива. Но според архимандрит Антим, игумен на създадения през 2012 година манастир при храма, уникално е и мястото на храма. То е магическо, защото е метеорит. Как и защо е избрано, не е ясно.

Пръв за църквата заговори проф. Божидар Димитров. Той предложи на общината в Белоградчик да я включи в туристически маршрут. Достъпът до нея е лесен, а монахът – архимандрит Нифонт, е водач из светата обител. Той разказва цялата история на храма, показва вътрешната му уредба. Самият патриарх Максим е изпитвал голям респект и уважение към този храм. Приживе той му дарява три икони, които е получил за последния си рожден ден от патриарха на Румъни Даниел, на Грузия Илия Втори и от тогавашиня президент Росен Плевнелиев. Две от тях са на Исус, а третата на Дева Мария, която е позлатена. И трите се показват на посетителите.

През последните години много млади хора идват в храма за молитвено общуване с Бога, твърди архимандрит Антим.