Червената църква пазела мощите на мъченик от Тракия

  • 23 юни 2017, 20:01
  • Default profile Автор Мария Димитрова
Medium %d1%87%d0%b5%d1%80%d0%b2%d0%b5%d0%bd%d0%b04

Насред полите на Родопите се намира "Червената църква". Ако не сте чували за нея, не бихте предположили, че тези останки всъщност са част от много ценен и интересен културен паметник. Църквата се намира на около 2 км. от Перущица, област Пловдив и е един от бисерите на раннохристиянската архитектура в Европа, археологически паметник от национално значение. 

Статут на национален античен паметник получава през 1927 г., а на архитектурно-строителен паметник на културата в руинен вид - през 1966 г. Тя е единствената в целия свят, която има първоначално северен олтар резултат на ранното християнско богослужения в първоначалните римски терми и митраеум – баня и храм на Митра. 

Името на църквата - "червена" идва от римските червени тухли и розовия хоросан, използвани при изграждането й. Никой не е сигурен кога точно е построена, но се предполага, че датира от края на V и началото на VI век от новата ера. Заедно с Несебърската митрополия са единствените запазени раннохристиянски храмове на Балканите.

През периода 2010-2013 г. е реализиран проект за укрепване, консервация, достъп и социализация на археологическия обект. Осигурена е пътна връзка, приемна сграда, околното пространство е благоустроено, съобразено с изискванията за изграждане на достъпна среда за хора с увреждания. След реконструкцията са оформени пешеходен достъп до църквата и панорамна алея, изградени са подход за инвалиди и информационен център. При ремонтните дейности църквата е укрепена, като е свалена старата дървена подпираща конструкция и е поставена нова метална. Зидовете са консервирани и, където е имало необходимост от дооформяне на обемите, са иззидани наново. Създадено е художествено осветление, което осветява обекта през нощта.

Централната сграда е с форма на четирилистник, разположена върху останките на друга разрушена постройка с почти същия план. Останките са основната част от църквата и включват четириконхалното пространство, заедно с два обходни коридора, разположени около северната и южната конха. Впоследствие са прибавени още помещения: двоен притвор, параклис, долепен към него от южната страна, и баптистерий (кръщелна) от северната. Портик с колони от запад оформя входа на църквата. Подходът към последния е по каменно стълбище, от което има запазени само отделни блокове. Общите размери на църквата са: дължина - 32, 45 метра и ширина - 29 метра.

Храмът в миналото е бил известен с изцелителните мощи на християнски мъченик от Тракия, загинал за утвърждаване на вярата по тези земи. Именно заради надеждата за изцеление на нелечими болести тук са се стичали много поклонници.

Снимка: photo-forum.net, автор stefism