Чешкият посланик сред първите туристи в Албена

  • 11 април 2019, 16:24
  • Default profile Автор Дарина Михалева
Medium img 8980

Извънредният и пълномощен посланик на Чешката република у нас Н. Пр. Душан Щраух бе на визита в Добрич. Той се срещна с областния управител Красимир Кирилов, пред когото сподели впечатленията си от морските курорти по Добруджанското крайбрежие. Дипломатът разказа, че за първи път е посетил Албена като турист през 1970 г. – само година след откриването на комплекса, и добави, че и днес курортът е запазил зелената си визия за разлика от Слънчев бряг.

Губернаторът на област Добрич и Н. Пр. Душан Щраух обсъдиха възможности за сътрудничество. Кирилов запозна посланика с историята на връзките между област Добрич и чешката област Злин, прекъснати по обективни причини. Дипломатът заяви готовност за съдействие за възстановяване на връзките между двете области и задълбочаване на сътрудничеството. На срещата присъства и директорът на Държавен културен институт „Културен център – Двореца“ в Балчик Жени Михайлова. Тя разказа, че продължава тясното сътрудничество на културния институт с Училището по стъкларство във Валашске Мезиржичи и добави, че в резултат на нови проекти по програмите „Еразъм +“, които „Двореца“ ще реализира, седем студенти от Чехия ще работят в културния институт в Балчик три месеца и половина през летния сезон.

След това дипломатът се срещна и с кмета на Добрич Йордан Йорданов. На срещата присъства и Емил Климак - представител на чешката фирма „СОР-Либхави“ ООД (SOR Libchavy s.r.o.), водещ производител на тролейбуси, автобуси и електробуси в Чешката Република. Обсъдени са били възможности за икономическо сътрудничество най-вече в областта на екологичния транспорт, информират от общината.