Честит празник, Белоградчик!

  • 29 юни 2020, 09:08
  • Default profile Автор Цвета Иванова
Medium %d0%b1%d0%b5%d0%bb%d0%be%d0%b3%d1%80%d0%b0%d0%b4%d1%87%d0%b8%d0%ba

Днес Белоградчик празнува. От стари времена денят на светите апостоли Петър и Павел е избран за духовния ден на скалния град. Но за народа днешният ден е Петровден. Изборът му не е случаен за Белоградчик – от гръцки Петър означава камък, а кой друг светец е по-подходящ за закрилник и утеха от този, който олицетворява червените каменни великани, сред които се е сгушил градът?

Денят започва с тържествена света литургия, отслужена от видинския митрополит Даниил.На централния площад събраното множество ще поздрави кметът Борис Николов. Благодаря ви за упорития труд, за усилията да направим Белоградчик модерен туристически град, ще прозвучи на площада.

През миналата година над 120 000 души са посетили града, а целта е този брой да се увеличава. Собствениците на къщи за гости се учат да посрещат посетителите си по европейски стандарти, в разкрасяването на града се включиха дори и децата, които преди дни осеяха с цветя празните цветарници на най-оживените места.

Поздравление към гражданите на Белоградчик ще отправи и президентът на републиката Румен Радев, който ще бъде гост на празника. С интерес се очаква обявяването на новите почетни граждани. Сред тях посмъртно е и професорът от НАСА Виден Табаков, участвал в изпълнението на програмата за изпращане на човек на луната, личен приятел на лунатика Луис Армстронг. Професорът е от близкото село Стакевци и е учил в гимназията на Белоградчик.

Празникът ще продължи с народни хора на площада. Заради извънредната обстановка, породена от коронавируса, са отменени всички концерти, изложби и спортни прояви, предварително предвидени в чест на деня на града.

Днес празник имат и градовете Лясковец, Павликени, Етрополе и Своге.

В Етрополе празникът води началото си от 12 юли 1927г. /по стар стил Петровден/, когато при особено тържествена обстановка и в присъствието на Н.В. Цар Борис ІІІ, министри, военни и много официални лица е открит Паметникът на загиналите във войните етрополци.

В Павликени утре вечер пред Летния театър хората ще могат да се насладят на концерт на ансамбъл "Чинарите" и Поли Паскова. Преди това ще обявят и почетен гражданин на Павликени, както и много други изненади и прояви. 

Концерти и забавления на площада ще има и в Своге и Лясковец. 

Честит празник на всички!

Снимки: Автора