Честит празник, Вълчедръм!

  • 14 октомври 2018, 11:33
  • Default profile Автор Цвета Иванова
Medium val4edram hram

Днес град Вълчедръм, област Монтана, празнува, съобщи кметът Иван Барзин. По традиция от стари времена денят на света Петка е храмов празник, който в новото време е обявен и за празник на града.

Денят започва с архиерейска света литургия  в големия храм „Света Параскева – Петка“. След това в залата на читалище „Рало“ ще бъде открита изложбата „Даровете на Златията“. Местните ще покажат какви плодове ражда тази изконно богата земя. Превес се дава на характерния за района плод – тиквата. Ястия с тиква, баници, сладкиши са приготвили най-добрите кулинари. Обявен е и конкурс за най-малка, най- голяма, най-дълга, най- нестандартна тиква. Победителите ще получат награди.

Към обяд ще започне концерт под надслов „Честит празник, Вълчедръм!“, в който песни и танци от района ще покажат самодейни колективи от читалищата в селата на общината. В началото кметът ще поздрави съгражданите си и ще им пожелая здраве, успехи и вяра в по-доброто бъдеще на града.

От 18 часа на открито местните ще весели оркестър „Орфей“ от Пловдив. Денят ще завърши с пищна заря над небето на Вълчедръм, допълни Иван Барзин.