Честваме Международния ден за опазване на паметниците

  • 18 април 2014, 12:37
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 52a1186c17ff1

18 април е Международен ден за опазване на паметниците на културата. Тази година той ще премине под надслов "Наследство на възпоменанието", поясни пред БНР университетският преподавател проф. д-р арх. Тодор Кръстев.


По думите му страната ни има един значителен принос в изграждането на възпоменателни обекти и скулптурни паметници. Такива са Шипка, Цар Освободител, паметника на Левски, Братски могили, войнишките паметници и други.


"Беше време на една извънредно активна дейност по изграждането на такива обекти. Днес, някои от тях са поставени под съмнение - Паметника на съветската армия, да кажем и Паметника на Альоша, винаги има дискусии около тях. Някои са интерпретирани дори по един нестандартен начин - оцветяването на някои от тези обекти. Други бяха просто разрушени, като мавзолея на Георги Димитров. Сега, нека на този ден да помислим за техния смисъл и значение", коментира още Кръстев.


Международният ден за опазване на паметниците на културата се чества от 1983 г. по решение на ЮНЕСКО.


У нас културното наследство се отличава с изключително богатство и сложно напластяване през хилядолетната история.


Сред българските паметници, вписани в списъка на ЮНЕСКО за световното културно и природно наследство са Мадарският конник, Казанлъшката гробница, Несебър - Стария град, Боянската църква, Рилският манастир, Ивановски скални църкви, Национален парк Пирин, Природен резерват Сребърна, Тракийската гробница Свещари.