Четири поколения на концерт в памет на Моцарт от с. Градево

  • 29 април 2017, 20:30
  • Default profile Автор Владимир Симеонов
Medium  d0 9a d0 be d0 bd d1 86 d0 b5 d1 80 d1 82  d0 b2  d0 bf d0 b0 d0 bc d0 b5 d1 82  d0 bd d0 b0  d0 94  d0 af d0 bd d0 b5 d0 b2

Концерт в памет на Д Янев

Представители на четири поколения присъстваха на концерта „Защото съм оставил нещо след себе си…“ на учениците от клубовете по проект "Твоят час" от СУ „Св. св. Кирил и Методий“ в Симитли. Децата представиха музикалния спектакъл в памет на композитора, певеца и музиканта Димитър Янев. Творецът си отиде от този свят на 10 юли 2013 г., той бе почетен гражданин на Благоевград и Симитли. Автор е на емблематични песни като „Имала майка”, „Мъжко чедо”, Пиринска младост”, „Песен за Благоевград”, химна на футболния отбор на „Пирин” от областния център на Пиринско.

Пред многобройна публика в залата на читалище „Св. Климент Охридски“ четири поколения ученици на училището припомниха чрез стих и песен  образа на човека, израснал в люлката на Малешевска планина, Рила и Пирин, докоснал се до мъдростта на вековете, който продължава да вълнува и да кара да се гордее обществеността на Симитли с неговите песни и стихове.

Презентация за пътя и живота на почетния гражданин на Симитли представиха учениците. Букет с песни бяха представени пред десетките дошли на възпоменателното събитие. С бурни аплодисменти и сълзи в очите, публиката се радваше на творчеството на човека, създал химна на Симитли. Някои го наричаха Градевския Моцарт, тъй като е роден в симитлийското село Градево.

Ръководителите на учениците Вяра Боянска и Ели Боянска бяха подготвили своите възпитаници с добра хореография и песни, емблематични за Пиринския край. В залата присъства и кметът на община Симитли – Апостол Апостолов, хора от екипа му, общественици, граждани, любители на творчеството на Янев.

Градоначалникът поздрави ръководството на училището, децата и техните учителки, които непрестанно се грижат за популяризирането на Симитли и успелите хора от региона. Той им пожела още дълги години да развиват възможностите на децата от общината и да не спират да дерзаят.