Четирима ученици заминават на космически лагер в Турция

  • 21 юни 2019, 21:29
  • Default profile Автор Владимир Симеонов
Medium dsc 0002 2  1

Четири стипендии за участие в международен космически лагер Space Camp Turkey предоставиха община Гоце Делчев и Центърът за творческо обучение в конкурс за есе или видео есе. За стипендиите кандидатстваха ученици на възраст между 9 и 15 години от общината с интереси в науката и технологиите, които владеят английски език, тъй като обучението ще се осъществява само на английски.

Стипендиантите за 2019 г. на община Гоце Делчев са Александра Цанова, Първо ОУ “Св. св. Кирил и Методии”, Антъни Атанасов, Първо ОУ “Св. св. Кирил и Методии”, Анна-Мария Чобанова,  ПМГ „Яне Сандански“, Катерина Кръстилова, ПМГ “Яне Сандански”.

Четиримата ученици получиха официално своите удостоверения за участие в космическия лагер от кмета на общината - Владимир Москов, в присъствието на представители на Центъра за творческо обучение. Като допълнителен подарък всеки ученик получи и книгата за Гоце Делчев, издадена по поръчка на общината.

Автори на темите за есета за 2019 г. са младежи, преминали през космическия лагер и спечелили медал за България. Темите по които се състезаваха децата от града бяха:

Тема 1: Промени ли НАСА света за 60 години?

Тема 2: Екзопланетите - Нови светове

Тема 3: Изненада! Аз съм извънземно!

Конкурсът се провежда за втора поредна година в рамките на сформираното през 2018 г. сътрудничество между община Гоце Делчев и Центъра за творческо обучение в областта на образованието, а стипендията покрива разходите по 6-дневния престой, храната, таксата за участие и пътуването на децата. Тази година в космическия лагер участват ученици от България, Гърция, Турция, Русия, Италия, Испания, Пакистан, Китай, САЩ и други държави.