Чипровци на крак – утре започва фестивалът на килима

  • 04 май 2018, 18:59
  • Default profile Автор Цвета Иванова
%d0%ba%d0%b8%d0%bb%d0%b8%d0%bc%d0%b8aznik kilimi 003

Чипровци е на крак – метат се улици, коси се трева, опъват се шатри, съобщават от общината. Защото утре започва фестивалът на уникалния чипровски  килим. Това ще бъде петото му издание.

За място на фестивалните прояви отново е избран централният площад „Чипровско въстание”. Под шатри занаятчии ще показват своята продукция, а някои ще демонстрират създаването и. Имаме заявки от много занаятчии не само от Чипровци, но и от страната, допълниха от общината.

Най-интересната демонстрация ще бъде създаването на килима – жени ще показват от затъкаването до последната нишка. За пръв път тъкачки от града и района ще се състезават за най-бързо създаване на фигура от килима. Ще бъде прожектиран и филмът „Чипровският килим”. Това ще стане от 12 часа в залата на общината.

За първи път ще се състои и модно ревю на студенти от Националната художествена академия. Те ще дефилират с облекла, по които има мотиви от чипровските килими.

След обеда ще бъде показана и новата експозиция от килими на местния исторически музей. След ремонт на килима е отделена най-голямата зала на сградата. Ще бъдат представени и килими от 20-ти век. През 1920 година в Чипровци е било открито  кооперативно работническо предприятие за изработка на килими. Имало е и училище за килимарки. Тази малко известна история също ще бъде показана, обясни директорката на музея Анита Комитска.

Феставалът ще продължи и на 6 май с кулинарна изложба и фолклорни изпълнения. Местната духова музика също ще създава настроение на посетителите. Очакваме много хора от близо и далеч, изтъкнаха от общината.  

Гласувайте за Конкурс "Кмет на месеца" за февруари на тема "Еко е, събираме разделно" ТУК!