Чипровци показва историята на своите килими

  • 12 април 2018, 10:01
  • Default profile Автор Цвета Иванова
4iprovci 077

Историческият музей в град Чипровци се ремонтира и преустройва, съобщи директорът му Анита Комитска. Най-голямата зала ще бъде посветена на килимите, признати за световно културно наследство от ЮНЕСКО. Досега са били показвани образци на килими от 18-ти и 19-ти век, сега ще има и от миналия век, когато търговията с тях е била най-оживена. От тогава чипровски килими могат да се видят в музеи в Япония, Нова Зеландия, Австралия.

На 5 и 6 май в града ще се състои фестивал на килима, за който новата експозиция на музея ще бъде открита.

Посетителите ще могат да видят и нови образци, както и много стари 12 модела, закупени от антикварни магазини в страната. Преговаряме с националния етнографски музей да получим за определено време и един от най-старите модели на килимите – бахамските.

В новата експозиция ще има данни и предмети от съществувалото в града в началото на 20-те години на миналия век килимарско училище. Ще бъде показана и жената зад стана – издирват се биографиите на живите  и вече покойни  майсторки-килимарки.

Ще има и автентичен стан, на който тъкачка ще показва създаването на килима. За това ще разказва и артинсталация, която проследява тъкането от подготовката на преждата до готовия килим.

Музеят в Чипровци е създаден преди 30 години по повод 300-годишнината на Чипровското въстание. Оттагава акцент в него са били експонатите, разказващи за въстанието. Сега килимът  става акцент на музея в унисон със славата, която носи на града.

Гласувайте за Конкурс "Кмет на месеца" за февруари на тема "Еко е, събираме разделно" ТУК!