Чипровци празнува 50 години град и 330 години от историческото си въстание

  • 05 септември 2018, 11:58
  • Default profile Автор Цвета Иванова
%d1%87%d0%b8%d0%bf%d1%80%d0%be%d0%b2%d1%86%d0%b8

В Чипровци започнаха прояви, посветени на празника на града, съобщи кметът Пламен Петков. Беше направена първа копка за параклис на името на големия българин – архиепископ, просветител и книжовник Петър-Богдан. Утре ще се състои голямо честване на Гушовския манастир – любимото свято място на местните. Той ги е събирал от 15 до 17 век, когато е бил разрушен при потушаване на въстанието от 1688 година. От началото на миналия век той отново събира всички като почит към историята на селището и делата на предците. Вечерта на историческия хълм в центъра на града ще се състои възстановка на сцени от въстанието. Тя ще бъде показана от самодейци от град Хисаря. След това ще има концерт на духовия оркестър на Чипровци и на певеца Володя Стоянов.

На 7 септември ще се представят самодейците от местното читалище, а след това ще свири духовият оркестър на Вършец. На 8 септемврви е предвидено да  бъде открита тържествено новата експозиция на местиня исторически музей. От 11 часа започва тържествена сесия на общинския съвет, на която ще бъдат обявени новите почетни граждани. Три концерта на известни изпълнители е осигурила общината за празника – на гвардейския духов оркестър, на танцовия ансъмбъл „Пирин“ и на Ива и Велислава Костадинови.

За празника чипровчани чакат председателя на народното събрание Цвета Караянчева. Програмата за честванията на двете големи събития ще приключи с мощна заря над небето на историческия град.

Гласувайте за Конкурс "Кмет на месеца" за февруари на тема "Еко е, събираме разделно" ТУК!