1435314771
Oбщина

Чипровци

ВИЖ общините (11 общини)

Община Чипровци е разположена в западните части на област Монтана, в Северозападна България. Съставена е от 10 населени места.

Чипровци е много старо селище, датиращо от тракийско време. Оттогава и селището се занимава с рудодобив. Наречено е на медна монета. Първоначално името на селото е било Кипровец, а по-късно е преименувано на Чипровци.

Чипровци достига своето културно и икономическо развитие през първите три века от османското робство. През XVI и XVII век се очертава като най-големият златарски център на Балканския полуостров. През XIX век най-бързо се развива килимарската индустрия.

Недалеч от общинския център се намира Чипровският манастир “Св. Йоан Рилски“ вековен център на българското образование, опожаряван 6 пъти по време на османското владичество. През този период Чипровци става седалище на Софийското католическо епископство.

Освен читалищата културни средища в общината са музеите. Комплексът на Историческия музей в Чипровци включва две реставрирани стари възрожденски къщи, останките на католическата катедрала “Санта Мария” и на сградата на старата община. В Катеринината къща е устроена етнографска сбирка.

Характерни за района на Чипровци са оброците - каменни кръстове, свързани с древни ритуали и вярвания, които хората почитат и в днешно време.

Важна част от културното наследство на общината са чипровските килими, които са прочути по целия свят със своя колорит и символика.

Официален празник:
6 септември

Контакти: 

3460 гр. Чипровци

Бул: “Петър Парчевич” 45

Тел: 09554/ 28-28

Факс: 09554/ 96-13

chiprovci@mail.bg

www.chiprovtsi.bg