Чипровските килими вдъхновяват модно дефиле

  • 22 април 2018, 19:01
  • Default profile Автор Цвета Иванова
%d1%87%d0%b8%d0%bf%d1%80%d0%be%d0%b2%d1%86%d0%b8demonstracia 2

Общината в Чипровци кани българи и чужденци на фестивал на килима, съобщи кметът Пламен Петков. Той ще се състои на 5 и 6 май. Това е петото издание  на феста на килима, който бе признат от ЮНЕСКО като световно културно наследство.

И двата дни на централния площад „Чипровско въстание” ще има шатри, под които жени ще тъкат килими, а други ще демонстрират подтоговката на преждата за тях – предене, пресукване, боядисване. Предвидено е състезание между тъкачки за зай-бързо оформяне на фигура от чипровския килим.

За пръв път на фестивала ще има и модно дефиле. Студенти от Националната художестнвена академия ще представят облекла с извезани мотиви от фигурите на чипровските килими. Ще има и изложба на килими. В залата на историческия музей, чиято обновена експозиция ще бъде показана за първи път, ще бъде прожектиран филмът „Чипровският килим”.

На площада под шатри ще бъдат показани и предмети, изработени от местни занаятчии, както и ястия от турлашката кухня. Посетителите ще могат да си купят сувенири или да опитат от прочутите гостби.

Целта на фестивала е да популяризираме килима. Ще покажем традицията в неговото изработване, но и съвременните мотиви в пана, икони и картини, които се създават с техниката на нашите килими, допълни кметът.

Гласувайте за Конкурс "Кмет на месеца" за февруари на тема "Еко е, събираме разделно" ТУК!