Човек започва да умира, когато престане да мечтае - Джон Рокфелер

  • 23 май 2020, 09:44
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium %d0%b4%d0%b6%d0%be%d0%bd

Още като дете, Джон Рокфелер вярва, че ще натрупа много пари и ще ги използва разумно за доброто на човечеството. 7-годишен, той отглежда сам пуяци, които продава за 50 долара на съсед - фермер. Получената сума заключва в касичка. На 13 години предоставя спестяванията си на друг фермер от околността, като получава за това значителна лихва. 

През 1870 основава компанията „Standard Oil“ и я ръководи до пенсионирането си през 1890. Петролът намира голямо приложение и Рокфелер натрупва значително състояние и става най-богатият мъж на света и първият американски милиардер. Съчетанието от късмет, упорит труд, проницателност и безскрупулност правят от Джон Д. Рокфелер не само най-богатия американец, а най-богатия американец на всички времена.

Джон Рокфелер, който си отива от този свят на днешния ден, е известен не само като един от най-богатите хора, но и като голям филантроп. Въпреки че израства в семейство със скромни възможности, той се издига от обикновен счетоводител до бизнесмен със завидно финансово състояние. През живота си Рокфелер е дарил повече от 500 милиона долара за благородни каузи. Това са популярните дванадесет златни правила, които той смята, че биха помогнали на всеки един от нас да преодолее проблемите си и да стане богат и преуспяващ човек.

Ето кои са 12-те правила за успех според Джон Рокфелер:

1. Работи по-малко за друг и повече за себе си. Колкото по-малко работиш за себе си, толкова по-лошо ще живееш.

2. Прави икономия на парите. Търси къде можеш да купиш продукти по-евтино или с отстъпка. Съставяй предварително списък на необходимите стоки и купувай само по списък.

3. Ако имаш малко пари, започни бизнес. Ако изобщо нямаш пари, трябва да почнеш бизнес веднага.

4. Пътят към богатството е само чрез пасивния доход, който идва при теб независимо от усилията ти. Създай източник на пасивен доход и живей за свое удоволствие.

5. Мисли как да изкараш минимум 50 000 долара на месец. Може и повече, но не и по-малко.

6. Парите ще идват при теб чрез други хора. Затова бъди общителен. Необщителните хора твърде рядко стават богати.

7. Обкръжението от бедни хора винаги те води към бедност. Задължително трябва да общуваш с победители и оптимисти.

8. Бедността идва, ако бягаш от отговорност. Не си измисляй оправдания защо точно сега не можеш да вървиш към своята цел.

9. Изучавай биографиите и мислите на най-богатите хора на света.

10. Мечтите са най-главното в твоя живот. Важно е да мечтаеш и да виждаш, че мечтите ти се сбъдват. Човек започва да умира, когато престане да мечтае.

11. Помагай на хората не за пари, а с чисто сърце. Но само на хора, но които ти искаш да помогнеш. Давай 10% от приходите си за благотворителност.

12. Създавай бизнес системи и се наслаждавай на своите пари.