"Човекът в миналото" на Нощта на музеите в Ловеч

  • 21 май 2016, 06:30
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 5778bcae 007e 3458

Регионалният исторически музей - Ловеч , за пореден път се включва в Европейската нощ на музеите на 21 май. Събитието се провежда за дванадесети път - традиционно около Международния ден на музеите 18 май. Всички обекти на Регионален исторически музей – Ловеч ще работят през целия ден, а три от тях  - Музей Васил Левски, Етнографския комплекс и Музейната  сбирка "Атанас и Васил Атанасови" ще са с удължено работно време и вход свободен за посетители от 18  до 22 ч.


В зала "Археология" на Музейна сбирка "Атанас и Васил Атанасови" посетителите могат да видят гостуващата изложба "Човекът в миналото" на Националния антропологичен музей. В експозицията са показани реконструкциите на образите на чъргубиля Мостич (висш държавен сановник при царете Симеон I и Петър I), на цар Самуил и на цар Калоян, както и на видни дейци от Българското възраждане - Г. С. Раковски, Захари Стоянов, Любен Каравелов и др.


Етнографският комплекс е включен в 100-те национални туристически обекта на БТС.  Драсовата къща е строена в средата на ХІХ век.  Показва живота и бита на заможен ловешки търговец.  В приземния етаж са показани съдове за производство и отлежаване на вино. Рашовата къща е строена върху основи от ХVІІ век. Завещана е на музея от Ненчо Рашов – местен учител, краевед и любител-музикант.


Музеят на Левски пък в Ловеч съдържа най-богатата в страната колекция от лични вещи на Апостола, както и вещи на негови съратници и участници в Априлското въстание.


В зала "Покрит мост" на Регионалния исторически музей  посетителите в Нощта на музеите ще могат да видят фотоизложбата "Ловеч денем, Ловеч нощем", в която са експонирани наградените и подбрани фотографии, участвали в едноименния конкурс, който се проведе през месец май 2016 г. И в двата раздела  „Ловеч нощем“ и „Ловеч нощем“ първото място е за Зорница Кръстева от София.  Отличени са фотографии на Светослав Гецов, Велина Лапакова и Нели Митева от Ловеч, както и на Вячеслав Попов от София.