Чудотворна икона на Св. Богородица обикаля Североизтока

  • 05 март 2018, 16:33
  • Default profile Автор Станка Христова
Medium %d0%bc%d0%be%d0%bb%d0%b8%d1%82%d0%b2%d0%b0

Чудотворна икона на Божията майка, която се пази в украинския град Ананиев, ще бъде изложена в четири града в Североизточна България.

Ликът на Света Богородица Скоропослушница пристигна в началото на седмицата в Тутракан. На 6 март иконата ще бъде пренесена в катедралния храм „Света Троица“ в Русе, където ще остане до 12 март. От 13 до 18 март ликът на Дева Мария с Младенеца ще може да се види от богомолците в храма „Свети Николай“ в Разград. Последната спирка на чудотворната икона ще е в църквата „ Свето Успение Богородично“ в Попово, където тя ще пристигна на 19 и ще остане там до 24 март.

Първообразът на Света Богородица Скоропослушница се намира в манастира „Дохиар“ в Света гора. Тя е зографисана от основателя на църковната обител Неофит през Х век. През 1895 година монаси правят копие на чудотворния облик на Божията майка и го излагат в манастира „Свети Пантелеймон“ в Атон. През 1915 година иконата е подарена на новоизградения храм „Свети Александър Невски“ в украинския град Ананиев и вече 100 години събира богомолци там. Твърди се, че иконата дарява изцеление на страдащите, които се помолят пред нея.

По време на престоя на чудотворната икона в Русенската митрополия, в храмовете където тя ще бъде изложена всяка вечер ще се отслужва Канон на Света Богородица.