Чудотворна икона в манастир помага на бездетни

  • 26 януари 2016, 18:41
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 5f2a0c5d c00c c88b

Хиляди вярващи от цялата страна и дори от чужбина посещават ежегодно манастира “Покров Богородичен” край Свищов. Те търсят предимно избавление от мъките си, надежда за бъдещето или просто идват да благодарят пред образа на Дева Мария за споходило ги щастие.


Миряни изминават стотици километри, за да кръстят децата си точно там или да се венчаят пред Бог. Често в манастира пристигат хора от Бяла, Велико Търново, Плевен, Варна, Габрово, Попово, Смолян и други.  Манастирът е построен през 14-и век на мястото на древно тракийско селище. Според историците местността е с геомагнитно излъчване.


Прочута в страната е и чудотворната икона на Света Богородица в манастира. Говори се, че тя притежава силата да помага на молещи се при бездетие и тежки очни болести. “Трябва силно да вярваш и чудото се случва”, казва отец Христо Павлов.


За чудо говори и историята на Атанаска от Варна. Преди няколко години тя сънувала сън, в който й се явила Богородица. Светицата й казала да отиде в манастира и да се чете молитва за дете. По това време Атанаска страдала, че снахата и синът й вече 13 години нямали деца.


Семейството дошло в Свищов, оставило бельо от лен и памук да постои в манастира, за да поемат от духовния аромат. Заминали си, вярвайки, че чудото ще стане, ако е рекъл Бог. Няколко месеца по-късно видеозонът видял тризнаци. Родили се живи и здрави. Щастливите родители са кръстили децата си в манастира.


По време на опожаряване и разрушаване на манастира иконата е била укрита от монаси. Легенда разказва за намирането й от овчарче и връщането й в храма. По пътя си овчарчето намерило пеленаче, което взело със себе си и оставило в манастира. По-късно момченцето пораснало и живяло до края на живота си в светото място. Оттогава се смята, че Богородица помага на двойки, които не могат да имат деца.


Още новини от Велико Търново и региона вижте ТУК.


Гласувайте в конкурса „Кмет на месеца“ ТУК