Чужденци дължат почти милион данъци и такси

  • 16 октомври 2020, 16:30
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium obshitna kustendil

Над 900 хил. лева дължат, като данъци и такси, чужденци с двойно гражданство и с регистрация в община Кюстендил, каза зам.-кметът на града Надя Каратова. От началото на годината задълженията им са се увеличили с над 200 хил. лева.

Неофициално се знае, че регистрираните в Кюстендил или в някое от 70-те села на общината с двойно гражданство са около 16 хиляди, съобщи БНР. Доста голяма част от тях не са си плащали данъчните задължения или такси от години. Те се увеличават и от това, че заради Covid кризата не могат да пътуват, а по електронен път не се издължават - въпреки уведомленията. Общината се опитва да ги накара да си платят. Много са фирмите-превозвачи с големи задължения.

Общината има предложение пред ДАИ, ако продължават да не си плащат, да не им се подновява лицензът, коментира зам.-кметът по финансите Каратова.

"Сега подготвихме едно уведомление към Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" за тези транспортни фирми, които имат дългосрочно просрочени задължения към нас със стойности над 5000 лева, защото съгласно закона за автомобилните превози, може да им се отнеме лиценза или няма да получат нов лиценз", обясни тя.

 

Започна националният конкурс "Кмет на годината" 2020. Гласувайте на kmetnagodinata.bg до 29 октомври!