Чужденци катерят Пирин заради вековни къщи

  • 08 септември 2018, 16:31
  • Default profile Автор Владимир Симеонов
%d0%94%d0%b5%d0%bb%d1%87%d0%b5%d0%b2%d0%be %d0%ba%d1%80%d0%b0%d1%81%d0%be%d1%82%d0%b0

Поне 3-4 пъти се увеличава населението в гоцеделчевското село Делчево в празнични и почивни дни. Много наши и чужди туристи избират селището за своята ваканция. Така бе и в дните около Деня на Съединението – 6 септември, така ще е за Деня на независимостта. Заради наплива на туристи в последните години тук се построиха над 20 къщи за гости, които предлагат 200 легла за нощувка и всички удобства за обитателите. Стегнаха се и се реновираха доста стари постройки, вдигнаха се и съвсем нови сгради. Четири механи, в които е запазен тукашният бит, отвориха врати. Изградиха се край селото два паркинга за над 100 автомобила. Функционира и Туристически център в селището.

„Жителите са не повече от 50 души, но по празници ставаме много повече. Тогава се заемат всички места за гости. Селището ни примамва и очарова с неповторимия си архитектурен облик”, твърдят местните хора.

Върху стръмния терен са разположени амфитеатрално къщите, улиците са покрити с калдъръм. Голямата част от сегашните жилищни сгради са строени през 19-ти век и в началото на миналия век от местни майстори, а днес омайват всеки, който ги зърне. Те са типични родопски възрожденски къщи. 27 от тях са архитектурни паметници на културата, а общата бройка на културните паметници е 64.

Гласувайте за Конкурс "Кмет на месеца" за февруари на тема "Еко е, събираме разделно" ТУК!