Чупрене кани на „Када кум прасе и ти вречу”

  • 06 юни 2019, 17:29
  • Default profile Автор Цвета Иванова
Medium 4uprene sabor

В петък в село Чупрене започва уникалният турлашки събор „Када кум прасе и ти вречу”. Това ще бъде неговото 14-то издание.

Интересът към събора е голям. Три дни планината над Чупрене ще се оглася от турлашки песни и мелодии от цялата страна и Сърбия, три дни гостите ще опитват манджите на местната кухня. Тази година на сцената в центъра на селото от петък до неделя ще покажат своето изкуство 1500 певци, музиканти и танцьори. Групите са от Видинско и Монтанско, но има и от Варна, Своге, Искрец, Враца, Берковица. Сърбия ще бъде представена от танцови състави от село Велики Извор, окръг Зайчар.

Тази година съборът има и съпътстваща програма. Ще има конкурс за мини мис и мистър „Турлаче”, в който могат да участват деца от турлашката етнографска общност на възраст до 10 години. Те трябва да бъдат облечени само в турлашки носии.

Предвиден е и конкурс „Баба и внуче”, в който баби и внучета ще показват артистичност и познаване на турлашкия фолклор. С интерес се очаква и конкурсът за най-як турлак, в който за титлата ще се състезават мъже по сръчност и  издръжливост. Жените ще се борят за награда за най-вкусна баница, приготвена по турлашка рецепта. Всички баници ще бъдат предложени за консумация на гостите на събора.