Цонко Цонев: Медиатори, а не полицаи, да влизат със Спешна помощ при ромите

  • 08 декември 2014, 13:08
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 52a5b90fa46cb

Градоначалникът на крайморския град даде своето мнение по горещата тема за съдействието между полицията и Спешна помощ при отиването на адреси в ромските махали. Той обясни и коя е основната пречка в това сътрудничесдтво, както и къде общините трябва да насочат усилията си.


Г-н Цонев, как ще коментирате решението, което взеха министрите на вътрешните работи и на здравеопазването Спешна помощ да избира къде да праща полицаи с линейките?


- Ще трябва да питате шефа на РПУ, но аз знам какво ще ви отговори той, - че те нямат пари за бензин, за да патрулират, пък какво остава да ходят с Бърза помощ. Според мен това споразумение ще остане само на хартия, защото е глупаво. В селата на община Каварна това няма как да се случи на практика. При нас не е имало и проблеми, но в други, където такива има, също няма пари за бензин. Полицията няма право да получава дарения. Първо ще трябва да се предвидят средства от бюджета, за да имат пари колите на МВР да сипват бензин. Това е неосъществимо от финансова гледна точка. И второ, няма как да се случи, защото как ще оставят другата си работа, в която има престъпления? Това означава, че полицаите няма да се борят с престъпността, а ще се борят за това да улесняват работата на Бърза помощ.


- Как ще коментира това, което първо каза здравният министър, че кметовете трябва да гарантират сигурността на Спешна Помощ?


- При нас никога не е имало проблеми с нападения над лекари. Подчертавам, че не е имало нито един проблем! Освен това нашият квартал "Хаджи Димитър" е за пример и е образцов. Перфектна инфраструктура, хората поддържат чистота, улиците са хубави, колите на Бърза помощ стигат лесно до адрес. Не може на кметовете да се вмени тази отговорност. Сега ни вмениха да събираме данъците на държавата, като сме длъжни да обединяваме заплатата на НАП и Агенция "Митници". Утре примерно от Министерството на вътрешните работи ще възложи на общинската администрация да лови престъпници. Мисля, че изпълнителната власт прекалява с възлагането на задължения към местната власт.


- Вие ползвате ли ромски медиатори?


- Да, ние ползваме здравен ромски медиатор, който е на щат към общината и за това нямаме проблеми. Нека здравният министър призове общините да включат здравен медиатор в ромските квартали. Той ще бъде трансмисията между Спешна помощ и ромския квартал. Не да призовават полиция и общини. Просто всяка община да си назначи един, двама, трима или там отколкото има нужда ромски здравни медиатори. При нас този здравен медиатор върши перфектна работа. Затова на г-н Москов му казвам просто, че включването на ромските медиатори са един от начините за спряване с този проблем. Те могат да бъдат с колите и да придружават линейките. Не да се говори с ромски босове и ромски лидери, медиаторът да бъде буферът, той да помага.


Ако общините имат такива медиатори те ще ги разтоварят от много други проблеми. Министър Москов трябва да се срещне с нас, кметовете, особено с тези, които ръководят общини с над 20 % ромски общности. Където има квартали с роми, те не са толкова много в България. Той трябва да говори с нас, защото ние можем да помогнем с опита, който имаме. Ромските лидери - те днес са тук, утре ги няма - всичко при тях е много временно, затова министърът трябва да говори с нас.


- А ви доволен ли сте от това решение в общините да остават 2% от ДОД?


- Много съм доволен от това решение. Но както се казва - дяволът се крие в детайлите. Въпросът е как точно ще се изчислява коя община колко точно ще получи.