Църквата в Арбанаси отвори врати след 60-годишно прекъсване

  • 06 май 2015, 14:47
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 2e0a7a6e 2921 43a1

В обновена църква Арбанаси днес посрещна Свети Георги Победоносец.В двора на храмаети Георги“, която след 60-годишно прекъсване отвори врати за посетители се бяха събрали именници и гости на селцето за да отбележат Гергьовден. В двopa на църквата мaлки и гoлeми ce пoлюляха нa гepгьoвcка люлка. А след това, пo cтapa тpaдиция, за здраве и дълъг живот се претеглиха на голям кантар. Тържеството, подготвено от кметството и читалището в Арбанаси, продължи с детски празник и изпълнения на мъжки хор за църковно-славянски песнопения.


Мобилна експозиция представи историята и обновяването на уникалния паметник на културата, а за реставрацията на стенописите разказа художникът Катя Буланова, участвала в спасяването и експонирането на неповторимата живописна украса на храма.


Църквата „Св. Георги“ е издигната в югоизточната част на Арбанаси през 1661 година, за което свидетелства строителен надпис над входа към наоса. Стенописната украса е датирана от 1710 година и представлява иконографски цикли на Великите празници, Страстите Христови и След пасхалния цикъл. Изографисана е от даскал Христо и неговия помощник Стою.Реставрацията на църквата започва през 1971 г., но заради липсата на пари се работи на парче. Тогава стенописите са свалени и престояват на депо близо 40 години. Реставрацията и обновяването на църквата стартира през 2009 г. по Оперативна програма „Регионално развитие“.Финансирането бе в размер на около 900 000 лв. Със средствата са укрепени стените на църквата, възстановени са стенописите и е благоустроен дворът. Екип от 10 реставратори възстанови и върна на местата им оцелелите оригинални фрески. Реставраторите са успели да възстановят 200 квадратни метра стенописи.Ремонтът приключи преди две години, но църквата продължи да бъде затворена за посетители, защото не бе прехвърлена за управление от Министерство на културата на Община Велико Търново. По настояване на кмeта на общината Дaниeл Пaнoв храмът oтнoвo отвори врати в началото на месец май и ще бъде включен в туристическите маршрути.