Цветни фигури и 46 000 лалета красят Габрово

  • 03 април 2019, 13:50
  • Default profile Автор Мария Димитрова
Medium maria r  1

Еко състезание събира най-добрите, активни и отговорни габровци в кампанията "Пролетно почистване 2019: Обери боклука". От 2 април до 14 април всички жители на града имат възможност да допринесат за красотата и подредбата на населеното си място, запретвайки ръкави срещу отпадъците. Колко доброволци ще се включат в инициативата? Поддържат/пазят ли габровци чист града? Кои са най-мръсните и най-цветните райони? Отговорите на тези и още въпроси научихме от Мария Радойчева от дирекция "Инфраструктура и екология" - община Габрово. 

- Г-жо Радойчева, колко доброволци очаквате да се включат в кампанията "Пролетно почистване 2019: Обери боклука"?

- Тази година кампанията ще продължи две седмици. Стартирахме, съвсем не на шега, колкото и да му подхожда на Габрово, точно на Първи април. И ще продължим до 14 април, включително. Всъщност кампанията стартира още преди старта си. Нетърпеливи габровци излязоха „на терен“ в последния уикенд на месец март, а в първия ден на кампанията имаше сериозна акция в района около един от стадионите в нашия град. Инициативите предстоят, а числеността на доброволците към момента (трети ден от старта на кампанията) е точно 793 човека. Очакваме те да се увеличат, тъй като тази година сме включили и състезателен елемент в кампанията, който носи и съответната възможност за награда.

- Има ли интерес от страна на децата да участват?

- За наша огромна радост децата винаги имат интерес към всичко свързано с природата, а що се отнася до отпадъците габровските деца и ученици имат наистина специално отношение. Община Габрово провежда целогодишна кампания за изнесени еко уроци, посещения на Регионалното депо за неопасни отпадъци, игри и състезания, в които младите габровци разбират повече за превенцията на природата от замърсявания, смисъла и ангажимента на всеки един от нас в каузата отпадъците да се превърнат в ресурс.

- Колко боклук сте си поставили за цел да съберете/изчистите?

- Това е въпрос, чийто отговор в момента можем да търсим само в стъкленото кълбо на предсказател. Шегувам се, но истината е, че при почистването на нерегламентирани сметища, към които ще се насочим с колегите от общинска администрация и няколко фирми, винаги има изненади в количеството. Често при първоначалните огледи не може да се прецени колко боклук е „скрит“ във вътрешността на замърсяването, какво е неговото тегло и специфика. Поемаме ангажимента да Ви съобщим точните данни след края на кампанията. И само за информация по време на миналогодишната кампания успяхме да „спасим“ природата на Габрово от 212 220 кг отпадъци.

- Кои са най-мръсните райони в Габрово?

- Обходните пътища на Габрово, където има образувани нерегламентирани сметища. Надяваме се, след предстоящата в петък акцията, тези места вече да не фигурират на картата ни със замърсявания.

- Как се справяте с нерегламентираните сметища?

- Осъществяваме постоянен мониторинг на всички терени, както градски, така и извънградски. При установяване на нарушителите се съставят актове за административно нарушение. В последните три месеца са съставени 10 акта и на база на тях са издадени наказателни постановления за глоба в размер на 300 лева. От началото на тази година Община Габрово завиши контрола чрез създаването на специализирано звено към Общински инспекторат, чиято основна задача е контролът върху изхвърлянето на отпадъците и спазването на принципите за разделно събиране на отпадъци от гражданите.

- Пазят ли и поддържат ли чисто габровци?

- Да! Отговарям едносрично, защото все повече са габровците, които държат на разделното събиране на отпадъците, опазването на природата и същевременно често коментират и ни информират за един или друг проблем, свързан със замърсявания. Факт е, че има и недобросъвестни граждани, които замърсяват умишлено терени, но очакванията ни са, че след като създадем нужната база за създаване на трайни навици по отношение на отпадъците, завишим контрола и задействаме системата от стимули и санкции, тези наши съграждани ще допълнят бройката до 100%. Да, така че в следващия ни разговор ще мога да ви отговоря само с ДА.

- Кои са най-цветните места в града?

- Най-много цветя има в централната градска част на Габрово – на пл. „Възраждане“ пред сградата на Община Габрово, в градската градина срещу Общината или позната на габровци като Паркът с Мечето, където освен фигура със сезонни цветя, се намира и „Градинката на Тун“, създадена по швейцарски проект и реализирана под ръководството на специалисти от „Озеленяване“ – град Тун. Цветни петна има още до църквата „Св. Троица“, в зелените площи по ул. „Брянска“ и кръговото кръстовище на Консултативна поликлиника и др.

През 2018 г. при изпълнение на редица инфраструктурни проекти бяха създадени нови, значителни по обем цветни фигури – на новоизграденото кръгово кръстовище в района на Шиваров мост, на реконструираното кръгово кръстовище - „Колелото“ и в парк „Колелото“. Нова цветна фигура беше създадена и до изградения през 2018 г. пешеходен мост над р. Янтра, свързващ улиците „Аврам Гачев“ и „Дунав“.

- Какви цветя радват тази пролет габровци?

- Лалетата! Точно те изненадаха габровци с цветовете и красотата си. През есента на 2018 г. бяха засадени над 50 000 цветя. Община Габрово получи и дарение от фирма „УКО БЪЛГАРИЯ“ ООД в рамките на 46 150 бр. луковици на различни сортове лалета. В момента голяма част от тях цъфтят и могат да бъдат видени във всички цветни фигури и кашпи в града. Останалите цветя, използвани за есенно-пролетно зацветяване, са ограничени като видов състав и широко разпространени на територията на страната. Масово засадени в града са теменужки /Viola x wittrockiana/ и парички /Bellis perennis/ в различни цветове.

- Много общини у нас предприемат редица инициативи, с които да направят населените места по-зелени и свежи. По какъв начин работи в тази посока Габрово?

- Освен текущото поддържане на зелената система и изпълнението на значими инфраструктурни проекти, свързани с обновяване на съществуващи или изграждане на нови зелени площи, Община Габрово чрез Общинско предприятие „Благоустрояване“ започна и реконструкцията на обекти със собствени средства и усилия. Към края си е обновяването на градината на Шиваров мост. До момента там е положена поливна система, монтирани са стълбове за парково осветление, зелените площи са частично насипани с почва, фрезовани и подравнени. Предстои подмяна на ударопоглъщащата настилка на детската площадка, почистване на паметника, засаждане на декоративна растителност и поставяне на паркова мебел.

Друг важен обект, изпълняван от Община Габрово, е реконструкцията на зелената площ на изхода за град София. Територията е оградена и почистена, предстои измиване на паметника, изграждане на поливна система, полагане на художествено осветление, оформяне на терена и засаждане на декоративна растителност.

За поредна година, през 2018 г., беше проведена и кампания „Зелено Габрово“, чрез която Община Габрово продължи инициативата за разпространяване на идеята за съхранение и опазване на зелената система и градското биоразнообразие в партньорство с жителите на града. Кампанията е продължение на провелата се в рамките на проект „Цветен град“ „Доброволческа цветна кампания“, която беше изпълнена два пъти при голям интерес от страната на габровци. Идеята е чрез предоставена от Община Габрово декоративна растителност, жителите на кварталите да облагородят междублоковите пространства, като впоследствие полагат грижи за създадените от тях кътчета. През настоящата година предстои организирането на нова такава кампания.

Отново чрез проект „Цветен град“, през 2017 г. Община Габрово успя да реконструира две от съществуващите на територията на ОП „Благоустрояване“ оранжерии. За първи път, през пролетта на 2018 г., беше произведен цветен разсад в тях, използван за лятното зацветяване на цветните фигури и кашпи в града. Дейността беше повторена с отглеждането на собствено производство на цветя и за есенното зацветяване. Общото количество произведени цветя за 2018 г. е около 15 500 бр. Отгледани бяха растения от видове, широко използвани за зацветяване на територията на страната – Tagetes patula, Tagetes erecta, Salvia splendens, Senecio cineraria, Viola x wittrockiana и др.