Цяла Североизточна България събира капачки за спасяване на бебета

  • 05 април 2019, 16:05
  • Default profile Автор Жулиета Цветкова
Medium 5 %d0%b2%d0%bb%d0%b0%d0%b4%d0%b8%d1%81%d0%bb%d0%b0%d0%b21

Само след седмица – на 13 април, във Варна ще се проведе поредното мащабно събитие за събиране на ненужните пластмасови капачки. То е част от благотворителната кампания „Аз вярвам и помагам“, с която след предаване на капачките за рециклиране се осигурява скъпоструваща медицинска апаратура за варненски болници, полагащи грижи за новородени. С инициатора и председател на едноименното сдружение Владислав Николов разговаряме за каузата, която вече обединява стотици хиляди хора.

- За няколко години инициативата на „Аз вярвам и помагам“ увлече не само граждани с добри сърца, но и цели институции. Колко капачки събрахте досега и за какво послужиха те?

- Само в област Варна от основаването на кампанията успяхме да обединим хиляди, заедно с които събрахме и предадохме за рециклиране над 69 тона пластмасови капачки. С тях успяхме да направим 5 много значими дарения. На СБАГАЛ „Проф. Д-р Димитър Стаматов - Варна“ дарихме аспирационна система за торакален дренаж при пневмоторакс в отделението по неонатология и мобилен бебешки реанимационен кът с отоплител. За отделението по неонатология в МБАЛ „Света Анна - Варна“ осигурихме прецизен неонатален веноскоп. Отделенията по неонатология и в двете болници получиха и по един японски кувьоз от най-ново поколение след последната ни голяма акция по предаване на капачки.

- Тя се проведе миналата есен и бе обявена като „Празник на рециклирането“. Тогава ли бе рекордът по масовост и по количество на събраните капачки?

- На 29 септември на площада пред катедралния храм „Успение Богородично“ близо 15 000 души донесоха своите капачки и само за няколко часа заедно събрахме и предадохме 21 тона. Това действително бе най-голямото събрано количество дотогава, но сега вероятно ще надхвърлим този рекорд.

Вече имаме заявки от цяла Североизточна България, включително от администрациите на над 20 общини, от училища, детски градини, фирми, читалища... Очакваме да преминат над 25 000 души и се готвим да извозим поне 25 тона капачки.

- Бяхте в Русия, където участвахте в най-големия доброволчески форум в света?

- Да, за наша радост след успеха, който постигнахме от началото на кампанията заедно с прекрасния празник за събиране на капачки, който организирахме, бяхме забелязани и поканени да представим нашето сдружение в Москва. Там участвахме в най-големия доброволчески форум с над 15 000 участника от цял свят, а аз изнесох презентация за постигнатите успехи. След нея интересът към нас беше на много високо ниво. Бяха ни предложени възможности да осъществим подобни кампании както в Русия, така и в Бразилия, Унгария, Ингушетия, а дори и в САЩ, което е чест за всеки от нас, чест е за Варна и България!

- Кога и къде ще се проведе поредният „Празник на рециклирането“?

- Следващата събота, на 13 април, от 9 до 16 ч. отново пред катедралния храм „Успение Богородично“ в центъра на Варна. Тогава всеки, събирал пластмасови капачки през последните 6 месеца, ще може свободно да дойде на площада и да ги предаде.

Молбата ни капачките да бъдат добре измити, сухи и чисти, както и добре пакетирани в здрави и добре завързани торби или чували! Откриваме събитието в 9 ч. отново с гайдарския оркестър към Националното училище по изкуствата „Добри Христов“ - гр. Варна, а на площада децата отново ще имат възможност да се снимат с Еко героя „Капачкомен“ и новия Еко герой, който ще доведем с нас.

- Какво ще купите със средствата от рециклирането на капачките този път?

- Медицинска апаратура за новородени в СБАГАЛ „Проф. д-р Димитър Стаматов – Варна“ и апаратура за детската хирургия на МБАЛ „Св. Анна – Варна“.