Д-p Teньo Teнeв: Ще сложим край на сбиванията между роми и българи

  • 05 май 2016, 05:14
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 57786714 78f2 19ad

Кметът на община Раднево, ветеринарният лекар д-р Теньо Тенев е на 44 години, бил е зам. кмет на общината презпериода 2011-2013 година , възпитаник е на ветеринарно-медицинския факултет при Тракийския университет – Стара Загора. Семеен. Кандидатурата му беше издигната от партия ГЕРБ.

- Д-р Тенев, къде според Вас е скрита тайната за поредното масово сбиване между млади българи и роми в Раднево?

– Без да изземвам функциите на правоохранителните и правораздавателни органи ще споделя, че стълкновението от 2 май е в резултат на пропуски при раздаване на правосъдие. Не може извършители на множество престъпления да остават ненаказани или да се разминават с условни присъди илипробация. Това е дразнещо. Веднага след това ще кажа, че пропагандираното от телевизионните екрани насилие също отключва ниски страсти. Вместо с едно „извинявай, не съм прав, сгреших“ нарушението на правилата за движение по улиците да приключи, то ескалира до побой, който само по чудо не е приключил с гибелта на някой от младежите.

– Квартал „Кантона“ е на няколкостотин метра от общинската администрация в града. Със сигурност не Ви е приятно да чувате, че хората се боят да влязат по улиците му след залез слънце.

– Едва ли има кмет на община, който ще се чуства щастлив, че населеното му място влиза в националните медии с кървави сбивания.

– В социалните мрежи се твърди, че има някаква дискриминация спрямо ромите- имало проблеми със записването на децата им в детските градини и училищата, българчетата не искали да седят с тях на един чин...

– Нямам такива наблюдения. Напротив, преди всяка учебна година кварталът е буквално ухажван от преподавателите. Знаете, че всеки ученик си идва с държавната субсидия. При мен лично не стигали жалби за сбивания между децата на етническа основа. В момента сме предприели една цялостна проверка в квартала. Очаквам до ден или два да ми докладват дали наистина две от магазинчетата там са собственост на задържания за опит за убийство Калчо, както и дали той или членове на семейството му са отпускали заеми срещу висока лихва на останалите жители в квартал Кантона.

– Община Раднево е сред общините с най-ниска безработица, хората тук получават далеч по-високи заплати от съседните региони...

– Настина, безработицата при нас е свита в рамките на 9-11 процента. Заплатите на хората, особено заетите в предприетата на комплекса „Марица изток“ са чувствително по-високи. Но заедно с това налице е тежкият проблем, че когато комплексът изпитва затруднения, това веднага рефлектира на общината. Ето, че вече две години не получаваме концесионната вноска за добив на въглища. Натрупали са се вече 12,5 млн. лв., а в същото време дължим на банките близо 8 млн. лв.

– Преди Великден стана ясно, че „Мини Марица изток“ ЕАД се е разплатило на сто процента с кредиторите си, общината не е ли сред тях?

– Аз също прочетох че мините са се издължили към кредиторите си, предполагам, че концесионната вноска е прехвърлена по сметките на Министерството на енергетиката, но ние все още не сме получили нито стотинка. Общо 4 са общините, които разчитаме на тези средства: освен Раднево, това са Нова Загора, Гълъбово и Тополовград. Ние обаче получаваме 52 на сто от общата сума. Сами можете да пресметнете че при 19 млн. годишен бюджет липсата на 12,5 млн. лв. са изключително тежък проблем.

– Ще Ви върна обратно към случилото се на центъра на Раднево – защо според Вас хората са останали безучастни докато пред очите им са пребивавали момчетата?

- Предполагам че става дума за страх. На мястото на инцидента са се „изсипали“ над 20 млади и здрави мъже, които са носели бухалки, ножове, прътове... Вероятно и униформените са закъснели да отреагират на сигнала. И все пак са се намерили няколко момчета, които са тренирали във фитнес залата. Те са реагирали адекватно и точно тяхната намеса е предотвратила евентуален фатален завършек на сбиването.


Вечерта след сбиването квартал Кантона беше „наводнен“ от полицаи, защо тези служители на реда са отсъствали от най-горещата точка?

- Въпросът трябва да отправите към други институции, все пак аз съм кмет, а не началник на РПУ. Дал съм си дума, че при постъпване на парите от концесионната такса част от тях ще бъдат изразходвани за повишаване сигурността на населението.


– Вероятно голяма част от жителите на Кантона са длъжници към общината, ВиК и електроразпределителното дружество?

- Според последната справка в квартала живеят 701 мъже, жени и деца. В общината от 20 450 души малко над 1 200 са отромски произход. Нямам впечатление тези хора да не си плащат задълженията. Но пак опираме до други институции.