Д-р Стефанов: Времето за конкуренция на музеи на открито настъпи

  • 18 декември 2014, 12:53
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 5492ce238dec9

Крепостта Трансмариска в Тутракан спечели първото място в иницативата на "Стандарт" "Чудесата на България". Снощи на официална церемония в София кметът д-р Димитър Стефанов получи наградата за №1 в категорията "Атракции". Днес той се прибра в родния Тутракан и постави на видно място отличието, което е признание за цялата община. Kmeta.bg първи откри градоначалника д-р Стефанов на път към Тутракан и разговаря с него за културните забележителности в общината.

- Д-р Стефанов, честито за отличието на крепостта Трансмариска, къде ви откриваме?
- Благодаря, надявам се да имаме още признания. В момента пътувам по магистралата, прибирам се към Тутракан.
- Кога ще почерпите в общината за наградата?
- О-о, още утре.
- Какво означава за вас и за общината призът Чудо №1 в категорията "Атракции"?
- Тази наградата трябва да даде по-голямо самочувствие на общината, хората в нея го заслужават. Сега трябва да се радват и да се гордеят. От друга страна туристическият поток ще се увеличи, защото Тутракан вече ще претендира със своите културни и природни забележителности.
- След "Чудесата на България" ставате атрактивна дестинация. Какво ще научат и ще видят гостите ви?
- Кагото в Тутракан се ритне малък камък от него лъха история. Градът ни е свързан с цялата българска история. А крепостта Трансамриска е от най-големите кастели по нашите земи. Тя е стожер, който е пазел границата на Римската империя. Тук е имало около 6000 войници и римска флота. Това е единствената крепост, посетена от двама римски императори.
- Какво предвиждате за следващия програмен период и по какви проекти ще работи общината?
- Ние не сме спирали да работим по проекти. При разкопките на Трансмариска се откри още 9 метра римска стена. Отделно ще кандидатстваме с проект за визуализация. Той ще е единственият такъв на Балканите и втори в Европа - визуализация на музей на открито. Искаме да възстановим още 3 къщи в Рибарската махала, пак по проект. Продължаваме работата и по римската вила, която вероятно ще се окаже, че е резиденция на перфекта на Долна Мизия. Но по този проект ще работим с общински средства и пари от капиталовите разходи на местната управа.
- Колко пари са инвестирани през изминалия програмен период в тези културни забележителности?
- 36 млн. лв. са инвестирани в Тутракан и ни очакват още 20 млн. лв. за водния цикъл на общината. Това са спечелени средства и имаме подписани договори.
- Спечелихте наградата от "Чудесата на България" снощи. Сигурно вече имате самочувствие на кмет, който управлява община с Чудо №1 на България?
- Времето на конкуренцията за музеи на открито е дошло. Това е следващото ни състезание между Етъра и Трансмариска с Рибарската махала в Тутракан.
- Това е предизвикателство към Габрово?
- Не, направо хвърлям ръкавицата, да стягат колана. Убеден съм, че Тутракан сме по-добри.
- В община Тутракан имате ли проблеми с ромското население?
- Категорично не. С ромското население живеем и работим в пълен синхрон.
- Колко е безработицата в общината?
- Официално 18%.
- А реално?
- Пак толкова.