Да напуснеш София, за да живееш в планината

  • 04 октомври 2020, 10:10
  • Mini %d0%b8%d0%b3%d0%bb%d0%b8%d0%ba%d0%b0 Автор Иглика Горанова
Medium viber %d0%b8%d0%b7%d0%be%d0%b1%d1%80%d0%b0%d0%b6%d0%b5%d0%bd%d0%b8%d0%b5 2020 10 01 20 34 17

Хижа  „Планинец“ си има сравнително нов хижар  - Пламен Желязков. Той  е от тази порода хора, които мислят „наопаки“ - напуска преди година столицата, за да живее в гората. Хижата е във Витоша, а до нея се стига от кв. Бояна по пътя за Златните мостове за 15 минути. Мястото е стратегическо – от него се вижда Перник, а боровата гора го прави изключително притегателно за софиянци по време не жегите. А и не само. Пътят е приличен, позволява да се  стигне и в по-лошо време.

„Реших да се заема с хижата, защото миналата година ми се роди дете, а аз не исках то да израсне, дишайки мръсния софийски въздух. Затова се мобилизирах да търся варианти и когато попаднах на това място, буквално се влюбих в него“, разказа пред Kmeta.bg Пламен Желязков. Той и семейството му живеят целогодишно сред боровете и за да развие хижата Пламен е привлякъл добър готвач. Кухнята си има славата сред част от софиянци, които идват да вечерят в „Планинец“, вместо в кръчма в града. Сред борови дървета и креативно направени дървени маси и пейки запазената марка сред специалитетите са пържени картофи с билки, печена пъстърва и гъбена супа.

„Има хора, които живеят по няколко месеца тук“, каза Желязков. Според него мястото има сериозен потенциал да се превърне в творческо средище, защото атмосферата е благодатна за писане, рисуване и разговори.

В момента той разработва и други идеи – организира рождени дни, тийм билдинги и всякакви празненства.

„Имах желание да привлека хора да работят от тук (т.нар. коуъркинг), но прекарването на приличен интернет се оказа голямо предизвикателство. В края на краищата успях и сега се фокусирам да намеря хората,  на които ще им е приятно  да работят от хижата“, каза Желязков.

Софиянецът, избягал в планината, има и по-голяма мечта – да събере общност от съмишленици, които предпочитята да живеят сред гората, вместо в града, и заедно да изградят комплекс в някоя от българските планини.


Гласувайте за Конкурс "Кмет на месеца" за февруари на тема "Трифон Зарезан" ТУК!