Да не предизвикваме природата с думи "готови сме за снега"

  • 28 януари 2019, 13:50
  • Default profile Автор Мария Димитрова
Medium  d0 bc d0 b5 d0 bb d0 b5 d0 bc d0 be d0 b2  d0 ba d0 bc d0 b5 d1 82  d1 81 d0 b0 d0 b9 d1 82

Рано в съботната сутрин кметът на Смолян Николай Мелемов обяви бедствено положение, вследствие на обилния снеговалеж. Градоначалникът нареди на Щаба за изпълнение на общинския план за защита при бедствия и аварии да премине при непрекъснат режим на работа. Какво е положението в момента? Има ли бедстващи хора, затворени пътища и населени места без ток? За отговорите на тези въпроси разговаряхме с управника на общината Николай Мелемов.

- Г-н Мелемов, какво е положението в община Смолян след обилните снеговалежи през почивните дни? Остава ли в сила бедственото положение?

- Бедственото положение на територията на община Смолян все още не е отменено. Причина за това е село Мугла, което е единственото населено място в общината, до което нямаме достъп. В момента екипи работят на терен и разчистват прохода, така че се надяваме до края на деня то да бъде отменено. 

- Колко човека участват в спасителната акция?

- Четири машини с над десет души работят на място. Но село Мугла е критична точка, която всяка година при бедствие създава проблем.

- Има ли други непроходими и затворени пътища?

- Проходите са отворени. Всеки момент и "Превала" ще бъде отворен. 

- Има ли населени места без ток и продукти от първа необходимост?

- До края на деня се надяваме да бъде пуснато електричеството в Мугла. Осигурили сме всички необходими продукти от първа необходимост – хляб, лекарства.

- Кои са най-сериозните щети от бедствието?

- Има много свлачища - в Тикале, Требище, Белев дол, както и множество паднали дървета. Прекъснат бе и пътя Еленска – Селище в района на Търън. Все още не сме анализирали на каква стойност са всички щети. По-важното в момента е да осигуряваме достъп и нормален живот на хората. 

- Имате ли готовност при нова снежна стихия?

- Почти невъзможно е да имаме предварително готовност, защото никой не знае какво ще ни сервира зимата. Всички сме нащрек и фирмите на разположение. Но не бива да предизвикваме съдбата и природата като казваме, че нищо не може да ни изненада.

Гласувайте за Конкурс "Кмет на месеца" за май на тема "Модерни в клас" ТУК!