Да сложиш Дон Кихот върху пари - вдъхновение за Хубен Черкелов

  • 20 ноември 2020, 13:15
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 1

Днес в Музея на хумора и сатирата в Габрово от 18:30 часа предстои откриването на самостоятелна изложба на живеещия в Ню Йорк български художник Хубен Черкелов. Тя носи името  "Защо така сериозно?".

Хубен Черкелов е известен със своята живопис с изображения от пари, наред с новите работи, създадени за изложбата, художникът представя и скулптури, изработени в периода 2002 - 2019. Творбите му могат да бъдат разгледани до 31 март 2021.

Той започва кариерата си от Националната художествена академия, а вече 20 години твори в Ню Йорк.

Преди дни каца в София, за да представи изложбата си в Габрово.

Хубен Черкелов сподели пред bTV, че има притеснения при пътуването по време на пандемия, но още на входа на летището "Джон. Ф. Кенеди" в Ню Йорк температурата на влизащите се измерва. В самолета е осигурено достатъчно разстояние между пасажерите. 

"Чувствах се комфортно, но въпреки мерките рискът остава", споделя художникът.

В България музеите са отворени, имаме нужда от изкуство, творците трябва да общуват с публиката. В САЩ "Бродуей" е затворен, до края на юни "Метрополитън опера" е затворена. Музеите са отворени - на по-малък капацитет, 25%. Можеш да посетиш музеи и галерии, но много малко хора рискуват, разказа Хубен Черкелов.

Подготвил съм 14 произведения, някои са базирани на Сервантес - на "Дон Кихот", на Марк Твен, други са обекти. Изложбата ще бъде в една камерна зала. Приготвили сме двуезичен каталог. Ще бъде интересно, каза още творецът.

Използвал съм банкноти от 1928 г. - има портрет на Дон Кихот, сложен е на песета. Имам банкнота от 1951 година, която също е базирана на героя на Сервантес.

Идеята да сложиш върху пари Сервантес и този прекрасен роман, за мен е интересна, затова съм го разбработил в изложбата.

Кадър: bTV