Даниел Панов иска фонд за опазване на културното наследство

  • 02 юни 2017, 10:49
  • Default profile Автор Михаела Благоева
Medium img 0597

Над 1600 паметници на културата има на територията на община Велико Търново, половината от тях са частна собственост. Преди година и половина на базата на френската асоциация на градовете с културно-историческо наследство направихме и наша. На над 700 сгради недвижимо културно наследство направихме паспортизация и сега предстои дигитализация на този архив. Това заяви кметът на Велико Търново и председател на Националното сдружение на общините Даниел Панов по време на форум „Историческите квартали в България – опазване и развитие", който в момента се провежда в Софийска градска художествена галерия.

Той предлага да се създаде Фонд за опазване на културно-историческото наследство, с който да се подпомагат сгради в по-окаяно състояние. Според Панов програмата за енергийна ефективност трябва да се разшири и в нея да се включат и сгради паметници на културата. Панов настоява и да се дигитализира архива на Националния институт за паметниците на културата, за да може общините да го използват на дигитален носител. 

Регионалният министър Николай Нанков също заяви, че трябва да има дигитализация на паметниците на културата и този регистър да бъде публичен. Основна цел е създаването на единна политика за опазването на историческите зони, каза още той. По думите му създаването на Фонд за опазване на културното наследство наистина ще има ефект, но това е дебат за Министерство на финансите.

"Ако държавата продължава да бяга от темата за поощренията в сферата на опазването на културно-историческто наследство, ефектът ще е нулев", каза министърът на културата Боил Банов. И допълни: "Дигитализацията е от ключово значение. Имаме проект по добро управление, за да започнем дигитализация на Националния институт за паметниците на културата. Дано изкараме на светло, това, което е стояло толкова години на тъмно".

Президентът на Асоциацията на френските обекти на ЮНЕСКО и автор на последния закон за опазване на историческите зони във Франция Ив Дож разказа, че са направили модел за опазване на културното наследство в конкретен квартал на Париж, като работят съвместно с общините и министерствата. „Направихме документ за реставрация и опазване на културно-историческите ценности. Целта е и да развиваме, не само да опазваме. Един исторически град трябва да диша и да се развива. Франция е готова да помогне на България със своята експертиза. Но трябва да се направи подробен опис на обектите“, каза той. Но предупреди, че трябва разрешение от собствениците и да се влезе в обектите, за да се реставрират и отвътре, а не само да се оправят фасадите. Така специалисти ще помогнат на гражданите да реставрират сградите си. „Нужно е, разбира се, финансиране. Няма само да наказваме собственици, а ще работим с тях, за да може техните сгради да се развиват. Но не може да се направи нищо без диалог с Министерство на финансите. Във Франция имаме Национална агенция за урбанистична реставрация, която е държавен институт. Работим заедно с местните избраници“, каза още Ив Дож.