Дарение от книги за библиотеката и музея в Кюстендил в извънредното положение

  • 22 май 2020, 21:43
  • Default profile Автор Кирил Иванов
Medium 99427702 121295992912128 1658968097748418560 o

За осма поредна година регионалната библиотека в Кюстендил получи дарение на книги от издателство „Захарий Стоянов“. Това става в надевечерието на 24-майския празник и с решаващото съдействие на местната фирма „Торготерм“ АД. Скромно финансово подпомагане идва и от Министреството на културата. Наред с Регионалната библиотека дарение получи и Регионалният исторически музей- Кюстендил. Събитието по връчването на 250-те книги и албуми на известни наши учени академици, изследователи и др. тази година се състоя на площадката пред отдел "Изкуство" на библиотеката при извънредни санитарно-хигиенни мерки и е съобразено със всички изисквания за ограниченост на броя на присъстващите участници и на отстояние помежду им.

Иван Гранитски, шеф на издателство „Захарий Стоянов“ и Бойко Недялков- директор на „Торготерм“ АД, поздравиха екипа на библиотеката с настъпващите празници и представиха богатата подборка от заглавия, която влиза в библиотечния  фонд. Дойдоха и  художникът преподавател проф. Ивайло Мирчев, Владимир Пенев- художник , живописец, илюстрирал книгата с избрани творби на неговия баща, поета с ватенка - Пеньо Пенев.

„Изказвам нашата признателност и благодарност на екипа на регионалната библиотека в Кюстендил и на нашите читатели. Годината е осма поредна, а осмицата е символ на безкрайността и ние си пожелаваме партньорството ни с вас да продължи във времето”, каза представителят на библиотеката Анелия Харалампиева. От своя страна дарителят Бойко Недялков посочи, че това е едно традиционно дарение и се прави в навечерието на Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. И това ще продължи и занапред. От името на музейната колегия директорът Валентин Дебочички благодари за първото дарение от страна на издателството и за тях. Той посочи, че специализираната научна библиотека на музея наброява близо 16 000 тона, главно единични издания.

А първото дарение на книга в региона е тъкмо за музея - от дупничанина Христаки Павлович. „Акцентът е върху българската художествена и класическа литература, както и на съвременните автори. Смятам, че това е наш дълг - на всеки патриотичен издател, да помага на библиотечните фондове да се попълват. Според нас книгите трябва да стоят в библиотеките, а не в складовете. Библиотеката е храм на духа, на словото”, отбеляза на краткото събиране пред отдел "Изкуство" литературоведът Иван Гранитски.

Снимки: Кирил ИВАНОВ