Дариха музикални инструменти на незрящи ученици

  • 27 септември 2019, 17:02
  • Default profile Автор Жулиета Цветкова
Medium 27 %d0%bf%d0%b8%d1%86%d0%b01

Различни видове детски перкусии, маракаси, дайрета, тарамбуки, звънчета, ксилофон, клавеси, рототоми, шейкър, кабаса, конга и традиционен български тъпан с LED осветление обогатиха възможностите за музикална терапия в Специалното училище за ученици с нарушено зрение „Проф. д-р Иван Шишманов“ във Варна. Инструментите са на обща стойност 2494 лв. Средствата бяха събрани на благотворителното събитие „Най-масовото правене на пица „Маргарита“ на открито“, което се състоя в първата събота на септември пред ресторант „Стария чинар“ на Морска гара и беше организирано от шеф Анатоли Колев.

Придобивките са заменили голяма част от старите, счупени инструменти на децата. През терапия в музикалния кабинет минават всичките около 150 ученици с множествени увреждания от I до XII клас. „Ние се радваме, че инициативата ни помогна именно на тях“, сподели шеф Колев.

Директорът на училището Жулиета Петкова връчи Сертификат за дарението и благодари отново на всички, които се включиха в събитието. Тя предизвика гостите да участват в музикалната терапия и да свирят на инструменти. Беше забавно, пречистващо и истинско, каза шеф Колев. Той получи подарък – ръчно правен ритмичен инструмент, който ще е първи в колекцията му, както и отгледани от учениците подправки в саксия.

В „Най-масовото правене на пица „Маргарита“ на открито“ – част втора, се включиха около 200 деца и възрастни, които работиха с истинско италианско брашно, доматен сос и моцарела под ръководството на майстори-пицари и кулинарни експерти. В първото издание на събитието, което се проведе на 15 декември миналата година по време на „Улицата на готвачите“, бяха събрани 1200 лв. С тях бяха закупени и дарени продукти за топъл обяд всяка събота в продължение на три месеца на социалната кухня на Духовно-просветния център „Св. архангел Михаил“ във Варна.